POZDRAV IZ HRVATSKE

Turistička razglednica iz Senja: Dim i smrad s divljeg deponija

05.07.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Dobra vijest za žitelje Svetog Jurja, turističkog mjesta nedaleko od Senja uz koje je locirano odlagalište otpada, jest da je lokaliziran požar koji se razbuktao prošlog vikenda. Loša vijest jest dim koji se danima širio iznad odlagališta, a sve dok u dubinama odlagališta ne prestane tinjati inspekcija zaštite okoliša zabranila je svako daljnje odlaganje otpada

Početkom ljeta i još jedne turističke sezone svi oni koji žive u Svetom Jurju, ali i turisti koji tamo rado dolaze, suočili su se s novom prijetnjom s odlagališta nedaleko od mjesta. Gust dim širio se danima, što je izazvalo strah od mogućeg zagađenja okoliša, ali i štetnih posljedica po zdravlje ljudi. Prema tvrdnjama odgovornih, opasnosti nema.

Nakon što su pozvani vatrogasci iz javne vatrogasne postrojbe, ali i dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji su obuzdali vatru, senjski Komunalac obratio se inspekciji zaštite okoliša koja je naložila 'nastavak gašenja požara do potpunosti'.

Inspekcija je odredila i mjeru zabrane odlaganja bilo koje vrste otpada na odlagalište do izvršenja naredbe o potpunom gašenju požara te pojačanje dežurne službe izvan radnog vremena na odlagalištu otpada', priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša.

Još jedan požar na senjskom odlagalištu samo je aktualizirao problem koji postoji godinama, jer u Svetom Jurju jednostavno žive sa smradom i dimom koji se često širi.

'Svatko od nas mora živjeti svoj život svjestan da mu je već skoro 40 godina u susjedstvu odlagalište koje je odavno trebalo biti sanirano. Sad je najavljeno regionaliziranje gospodarenja otpadom kroz tzv. regionalne centre koje bi se trebalo locirati kako gdje', ukazuje Goran Ažić, koordinator udruge Eko Kvarner za Sveti Juraj.

Podsjeća da je senjsko odlagalište nastalo 'još početkom 70-ih odbacivanjem komunalnog, ali i građevinskog otpada u kanjon nastao nakon bujice prije puno godina. 'Na to se mjesto već desetljećima deponira otpad, a sve bez nadzora. Stoga očekujemo da će nakon najava saniranja svakog ilegalnog odlagališta država riješiti i ovo odlagalište', najavljuje Ažić.

Iako su se oko uzroka požara pojavile razne glasine, pa i priče da je podmetnut, ekološke udruge smatraju da je rješenje u 24-satnom videonadzoru, ali i stalnim dežurstvima, čak i zaštitarskih službi.

'Nedostaje nadzor jer se u većini slučajeva radi o samozapaljenju. Ukoliko se uoči na vrijeme, na vrijeme se može i reagirati i spriječiti širenje požara. Iako nema otvorene vatre, masa danima tinja i ispušta ogromne količine dima i potencijalno opasnih čestica', upozorava Goran Ažić.

Uz tvrdnju da je 'svatko preuzeo svoj dio posla u gašenju požara' i pohvalu angažiranim snagama, gradonačelnik Senja Darko Nekić smiruje građane i njihove goste. 'Nikome ne prijeti nikakva opasnost jer je požar ugašen. Nema štetnih emisija plinova', tvrdi gradonačelnik Nekić.

Navodi i da je lokalna vlast pripremila cjelokupnu dokumentaciju za saniranje odlagališta, a dodatna je otežavajuća okolnost lokacija u Parku prirode Velebit, no ostalo je da se sudski riješe određeni imovinsko-pravni odnosi. Nekić upozorava da će se nakon sanacije postojećeg odlagališta pojaviti problem – kamo sa senjskim otpadom?

'Otpad sad vozimo u Novi Vinodolski, ali to dugoročno nije održivo. Država mora odrediti kojem budućem regionalnom centru trebamo pripasti', naveo je gradonačelnik Nekić.

Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo Ličko-senjske županije nedavno je senjskom Komunalcu produljio privremenu dozvolu za prikupljanje, prijevoz i odlaganje neopasnog i inertnog otpada na privremenoj lokaciji kod Svetog Jurja do 30. lipnja iduće godine.