IZBAČENA ZAKONSKA ZABRANA

Umjetna oplodnja i za žene koje su postali muškarci

05.07.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon intervencije saborskog Odbora za ravnopravnost spolova iz prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji izbačen je stavak koji je ljudima koji su promijenili spol zabranjivao odlazak na MPO, i to na prijedlog. Tu zabranu je neprimjerenom smatrala i dr. Dubravka Šimonović, članica radne skupine za izradu Zakona. Ona smatra kako se time zadire u ljudska prava

Žene koje mijenjaju spol i u Hrvatskoj sada mogu promijeniti dokumente i postati muško bez operacije, ako žive u drugom rodu i uzimaju hormone. U slučaju da požele biti roditelj, mogle bi prestati uzimati hormone, fizički ponovno 'postati žene' te začeti dijete i roditi, piše Jutarnji list

Vlada će u danas poslati Saboru na drugo čitanje prijedlog Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojem će dijete začeto medicinski potpomognutom oplodnjom moći nakon 18. godine saznati tko su mu biološki roditelji. Pravi roditelji su mu do 18. godine onda dužni reći istinu o podrijetlu.

Iako je oporba grmjela zbog ovakvog rješenja, a i unutar SDP-a su se ozbiljno lomila koplja, u konačnom prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ostala je odredba po kojoj će dijete moći saznati identitet donora.

'Uvažen je dio primjedbi i povećana je dobna granica, jer je u prvom prijedlogu Zakona bilo propisano da su roditelji dužni djeci reći istinu do 14. godine. Neanonimnost donora u skladu je s Konvencijom o pravima djeteta, koja izrijekom navodi da dijete ima pravo znati tko su mu roditelji, koliko god je to moguće. Mi smo potpisnici Konvencije i smatramo da je se moramo držati i u ovom dijelu', objasnio je za Jutarnji izvor iz Ministarstva zdravlja.

Pitanje koje je u društvu izazivalo najviše otpora - ono zamrzavanja zametaka - i dalje je samo djelomično rješenje. Unatoč vrlo oštrom protivljenju Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica te kampanji koju su predvodile nevladine procrkvene udruge pod nazivom 'I ja sam bio embrij', zamrzavanje zametaka je dozvoljeno. No vladajući se ipak nisu usudili ići korak dalje i propisati način njihova uništenja, čime će Hrvatska, čini se, postati jedina država koja će čuvati neiskorištene zametke zauvijek. I ovakav prijedlog Zakona, koji dozvoljava zamrzavanje i donacije, izazvao je bijes službene Crkve, a odredba o uništenju značila bi otvoreni rat.