UBOD KRPELJA

Zašto vas više treba brinuti borelioza od meningitisa

05.07.2012 u 09:05

Bionic
Reading

U Hrvatskoj od lajmske borelioze, zarazne bolesti koju prenose krpelji oboli do 450 osoba, a od krpeljnog meningoencefalitisa tj. upale moždanih ovojnica oboli tek u prosjeku 25 osoba godišnje na području Hrvatske

Ove brojke ponovno demantiraju famu koja se stvara oko bolesti koje prenose krpelji. Naime, većina građana kod krpelja stavljaju znak jednakosti s rizikom od zaraze od krpeljnog meningoencefalitisa. To je posebno izraženo na području Zagreba i Zagrebačke županije gdje vlada uvjerenje da krpelji s Medvednice mahom prenose tu bolest.

Godišnji je prosjek 25 oboljelih na području Hrvatske, u Zagrebu se prosječno zabilježi tek jedan osoba godišnje zaražena tom bolešću, a isti je broj i za Zagrebačku županiju. Tako je i ove godine koja statistički ne odskače od prethodnih. Sedam oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa od toga dva na području Zagreba, doznajemo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Od lajmske borelioze godišnje u prosjeku oboli 250 do 450 osoba. Za područje Zagreba taj je broj čak 110, a u Zagrebačkoj županiji prosječan broj je oko 30 oboljelih na godinu.

Tako je u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj zabilježeno 115 oboljelih od borelioze, od toga 34 u Zagrebu. Od krpeljnog meningoencefalitisa možete se zaštititi cijepljenjem, a za lajmsku boreliozu cjepivo ne postoji.

Simptomi borelioze

Lyme borelioza
ima tri klinička stadija bolesti. Kod većine oboljelih bolest počinje kožnim crvenilom na mjestu uboda u obliku prstena koje se postupno širi dok sredina postaje sve bljeđa. Ta kožna promjena obično ne boli, no može biti popraćena svrbežom, bolovima i pečenjem, a usto se mogu pojaviti i opći znakovi zarazne bolesti: povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, umor, bolovi u mišićima i zglobovima i povećani limfni čvorovi. Nakon nekoliko tjedana u većine kožne promjene nestaju, ali bakterija ne nestaje iz organizma. Prvi simptomi bolesti najčešće se javljaju sedam do 14 dana nakon uboda zaraženog krpelja. Ako se ne liječi, bolest napreduje u drugi stadij s različitim upalnim stanjima zglobova, srca i živčanog sustava. U trećem stadiju razvijaju se kronične atrofične promjene kože, zglobova i živčanog sustava.

Simptomi krpeljnog meningoencefalitisa

Nemaju svi zaraženi izražene simptome zaraze. Ako se bolest razvije, ima dvije faze. U prvoj fazi slična je gripi, traje oko tjedan dana, a očituje se povišenom temperaturom, glavoboljom, umorom, klonulošću, bolovima u mišićima. Prvi simptomi bolesti najčešće se javljaju sedam do 14 dana nakon uboda zaraženog krpelja.

Kod manjeg broja bolesnika bolest napreduje u drugu fazu s ponovnim porastom temperature i znakovima zahvaćenosti živčanog sustava: upalom moždanih ovojnica - jaka glavobolja, kočenje vrata, mučnina, povraćanje, a može doći i do upale mozga s poremećajem svijesti, pospanošću, oštećenjima, paralizom živaca, tremorom. Kod najvećeg broja bolesnika bolest ima blagi tijek. Samo se u rijetkim slučajevima javljaju teži oblici s paralizom mišića ramenog pojasa, ruku i disanja. Liječenje je simptomatsko i provodi se u bolnici.