SVEUČILIŠTE UZVRAĆA UDARAC

U Zadru planiraju kazniti studente zbog bojkota

07.05.2009 u 22:31

Bionic
Reading

Zbog blokade koja uzastopno traje već 17 dana, na izvanrednoj sjednici Senat Zadarskog sveučilišta obvezao je Upravu da od petka organizira nastavu na alternativnim lokacijama kako bi se akademska godina privela kraju, a od ponedjeljka studenti će biti kažnjeni ne budu li dolazili na nastavu

Kao najvjerojatnije rješenje spominju se škole na Poluotoku. Studenti koji su prisustvovali sjednici, na ovu odluku nisu imali pravo veta, međutim, na plenumu koji je uslijedio, studenti su odlučili kako, unatoč svemu, od blokade neće odustati, piše Slobodna Dalmacija

Još uvijek se čeka razgovor s predstavnicima Ministarstva obrazovanja koji će, po posljednjim najavama, u Zadar stići u petak, no sudeći prema sastancima koji su već održani s predstavnicima Nezavisne studentske inicijative na drugim sveučilištima, zadarski studenti od toga ne očekuju puno. Uz studente, u štrajk uskoro idu i profesori.

Njih čak 93 posto potpisalo je peticiju Sindikata visokog obrazovanja i 13. svibnja kreću u trodnevni štrajk, a punu potporu u njihovim zahtjevima pružili su im studenti. Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš ocijenio je da je situacija vezana uz blokadu nastave “izuzetna”, istaknuvši kako je namjera Sveučilišta da se organizira što veći dio nastave.

- Situacija je izuzetna, da ne kažem krizna, no potrudili smo se naći što pogodnije prostore. Naša je intencija da naprave što god mogu da se što veći dio nastave organizira i pokrene - izjavio je rektor Bjeliš na Sveučilištu nakon susreta sa studentima Pravnoga fakulteta, koji su sudjelovali na međunarodnim natjecanjima.

Filozofski fakultet ima razgranatu studijsku mrežu, puno studijskih programa i kombinacija, ali tu se treba naći rješenje koje je najmanje loše, kazao je. Na novinarski upit razmišlja li se o zamrzavanju semestra, rektor je rekao kako se “na to ne bi trebalo ići”.

“Plediram na racionalnost”, istaknuo je Bjeliš dodavši kako plenumski način odlučivanja studenata i odluke koje se donose nisu legitimne i ne obvezuju nikoga, ni studente ni nastavnike. Na gotovo pola kilometra dugom konopu pulski studenti prikačili su svoje prosvjedne poruke poput rublja i u obliku performansa nastavili s dvotjednim prosvjedom i blokadom nastave na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Od Filozofskog fakulteta do Portarata, ujedinjeno držeći konop, dali su do znanja da ne namjeravaju odustati od svojih prava na besplatno školovanje, menzu i studentski dom u Puli koji se već godinama obećava, ali nikako da ugleda svjetlo dana.

Podsjetimo, studenti zahtijevaju jamstvo ministra službenim dokumentom i u medijima da će osigurati besplatno školovanje na svim razinama obrazovanja; istim putem jamstvo da će vratiti sva sredstva za kapitalna ulaganja oduzeta rebalansom proračuna, istog dana kad Hrvatska izađe iz rececije, čime bi mogla početi gradnja studentskog kampusa, i traže standardizaciju bolonjskog sustava na svim sveučilištima Hrvatske.