OPORBA BIJESNA NA VLADAJUĆE

'Uvodite silovanje demokracije! Tražimo ostavku ministrice Zlatar!'

03.07.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Nakon pauze za ručak saborski su zastupnici trebali početi raspravljati o izmjenama Zakona o HRT-u, no nastavak sjednice započeo je stankom koju su zatražile sve oporbene stranke. Povod za pauzu bila su im događanja na jučerašnjem Odboru za medije, ali i činjenica da se, kako smatraju, tako važna rasprava stavlja u popodnevne sate

HDZ-ov Davor Stier nakon pauze od 15 minuta kazao je kako je očito da vladajući žele zbrzati raspravu o HRT-u, ali i izbjeći javnu raspravu.

'Više nas zabrinjava da ministrica kulture nije govorila istinu Saboru i zastupnicima u Odboru za medije. Obmanula je i Sabor i javnost. Govorila da je Europska komisija dala zeleno svjetlo i da je Vlada uvažila sve primjedbe, a to nije točno. Europska komisija je uputila primjedbe gdje sugerira da je potrebna dvotrećinska većina ako se želi izbjeći politizacija HRT-a. To Vlada nije uvažila i odgovor ministrice je trebao biti da nije uvažila u potpunosti prijedlog komisije. To ne možemo prihvatiti da predstavnica Vlade na taj način obmanjuje Sabor i javnost', kazao je Stier koji je zatražio da se odgovor Europske komisije preveden na hrvatski jezik podijeli zastupnicima prije rasprave.

No još žešći bio je HDSSB-ov Dinko Burić koji je od ministrice kulture Andreje Zlatar Violić zatražio i ostavku. 'Preciznije je trebalo reći, ne da se nije govorila neistina, nego je izrečena bezočna laž. Ako si ministrica dozvoli lagati pred zastupnicima, onda je to jednako valjan razlog da istog trenutka odstupi s dužnosti. Mi kao Klub zastupnika izražavamo nezadovoljstvo i ogorčenje. Osim što se služite lažima i obmanama , nego i pokušavate zatajiti dopis iz Europske komisije. Pokušavate obmanuti zastupnike, ali i cijelu javnost. Uvodite silovanje demokracije', poručio je Burić.

Zahtjevima za ostavkom pridružili su se i Hrvatski laburisti. 'Na odboru smo bili obmanuti. Osjećam se poniženo. Ovo je prevažna tema da bi raspravljali kada zbrzamo druge teme. HRT je jednako važan kao HNB i HRT je jedina tribina gdje će moći govoriti političari kada krupni kapital zagospodari svim drugim medijima', rekao je Branko Vukšić