ODBOR ZA FINANCIJE

Boris Vujčić jednoglasno predložen za novog guvernera HNB-a!

03.07.2012 u 16:59

Bionic
Reading

Saborski Odbor za financije i državni proračun dao je svoje mišljenje i jednoglasno podržao ideju da se za novog guvernera HNB-a izabere Boris Vujčić. Rasprava na odboru ipak nije prošla bez HDZ-ovih zamjerki na način razrješenja prethodnog guvernera Željka Rohatinskog

Među onima koji su podržali imenovanje Vujčića za novog guvernera bio je i HDZ, čiji je Ivan Šuker u raspravi na sjednici Odbora za financije kazao da njegova stranka podržava novog kandidata zbog 'njegove stručnosti i poznanstava i kontakata u međunarodnim institucijama'.

'S obzirom na skorašnji ulazak u Europsku uniju, smatramo da Boris Vujčić može obaviti posao guvernera. Nadam se da će nastaviti s politikom HNB-a kako je obećao i da će politika i Vlade i HNB-a biti da teže fiskalnoj konsolidaciji', kazao je Šuker

Odbor za financije jednoglasno za Vujčića kao guvernera HNB-a

Sporan je Šukeru ipak bio način na koji je razriješen prethodni guverner Željko Rohatinski. 'Mislim da Rohatinski, bez obzira slagali se s njim ili ne, nije zaslužio da ga se ovako razriješi. S obzirom na njihov rad, ne možemo se odnositi tako prema ljudima. Ovakvim načinom razrješenja poslali ste negativnu poruku međunarodnim fiskalnim institucijama. Ovakav način i sve loptanje koje smo doživjeli proteklih tjedana nije dobro, nije dobro za Hrvatsku. Mislim da je razrješenje trebalo biti na razini koju je zaslužio kao čovjek i guverner. S obzirom na način na koji je razriješen, slobodno si možemo postaviti pitanje što to nije htio isporučiti Vladi', kritizirao je vladajuće Šuker.


Međutim, Šukerovoj reakciji začudila se SDP-ovka Dragica Zgrebec podsjetivši da HDZ-ova vlast u zadnjih šest godina nije uvijek podržavala Rohatinskog te da su se, naprotiv, na njegov rad mogle čuti kritike iz HDZ-ovih klupa u sabornici.

'Mi smo još 2000. predložili Rohatinskog za guvernera i on je obavio dva mandata na čelu HNB-a. Bili smo zadovoljni njegovim radom u 12 godina u kojima je osigurao monetarnu stabilnost. Nakon 12 godina potrebno je osvježenje i ocijenili smo da je to Boris Vujčić, koji je bio njegov prvi suradnik', kazala je Zgrebec

Kandidata za novog guvernera podržao je i predsjednik Odbora za financije HNS-ovac Srđan Gjurković. 'Vujčić je dao doprinos stabilnosti HNB-a i nastavit će s neovisnom politikom Hrvatske narodne banke, no od njega očekujemo i proaktivnu politiku. Stabilnost HNB-a je i trenutak zahvale Rohatinskom, jer zbog te stabilnosti Hrvatska nije Grčka', zaključio je Gjurković.

Na kraju rasprave Odbor za financije u svom je pozitivnom mišljenju jednoglasno podržao Vujčića, kojeg će na kraju na prijedlog Odbora za imenovanje izabrati saborski zastupnici.