UPISI U TIJEKU

Koje su škole hit među učenicima

03.07.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Invazija superodlikaša i ove će godine, prema prvim neslužbenim informacijama koje stižu iz srednjih škola diljem Hrvatske, obilježiti upise u srednje škole. Iako se prošle godine najavljivalo kako treba postrožiti ocjenjivanje i stati na kraj poklanjanju ocjena osmašima na kraju godine, scenarij se ponavlja i ove godine

Za spolnu ravnotežu +2 boda

Spolnoj raznolikosti u strukovnim školama gdje vrijedi podjela na muška iženska zanimanja, trebala bi pridonijeti kriterij koji se od ove godineprimjenjuje. Naime, ako je 80 posto kandidata za pojedino zanimanjeistog spola, dva dodatna boda na upisu dodjeljuju se kandidatu suprotnogspola. Tako će učenici koji se odluče za zanimanje frizera imati dvaboda prednosti pred svojim kolegicama.

Prijave za upis u srednje škole u ljetnom roku traju danas do 16 sati. Većina budućih srednjoškolaca već je jučer u pratnji roditelja predala papire. Jesu li upali ili ne, učenici će moći doznati tijekom sutrašnjeg dana, a u četvrtak slijede upisi.

Oni koji nisu uspjeli u ljetnom roku upisati željenu školu, prijaviti se mogu za preostala mjesta 20. kolovoza, a upis će biti dva dana kasnije. Među njima bi se mogao naći i znatan broj odlikaša i superodlikaša koji su, iako su imali izuzetno visok broj upisnih bodova, izvisili. U nekim se školama prosjek za upis računao i u dvije decimale zbog velikog broja učenika s više od 60 bodova.

60 posto učenika iznad 60 bodova

Takva je situacija, piše Večernji list, bila u Gimnaziji Karlovac. Ravnatelj Damir Mandić kaže kako je više od 60 posto prijavljenih imalo više od 60 bodova. Problem nerealnog broja odlikaša vidljiv je iz godine u godinu. Naime, većina tih istih odlikaša svoj uspjeh ne nastavljaju u srednjim školama te je zapravo srednja škola pravi ispit njihovo znanja koje često ne odgovara odličnim ocjenama iz osnovne škole.

Nijedna prijava za staklara

Najveća potražnja je za gimnazijama, dok se u pojedine strukovne škole učenici bez problema upisuju u jesenskom roku. No smjerovi poput frizerskog ili kozmetičarskog u Karlovačkoj Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi već su popunjeni. Jagma ne vlada za zanimanjem zidara, autolakirera ili pak građevinskog tehničara. U zagrebačkoj Obrtničkoj i industrijskoj školi, piše Slobodna Dalmacija, nema nijednog kandidata za staklara iako ravnatelj kaže kako ga godinama zovu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i staklarskih firmi da im nekoga pošalju.

Hit smjerovi: dentalni tehničar, unutarnja arhitektura i informatika

U Rijeci je pak situacija posve drukčija. U gimnazijama ima još mjesta, no pravi hit su smjerovi dentalnog tehničara u Medicinskoj školi, ali i farmaceutskog tehničara, piše Novi list. U Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci najpopularniji je smjer unutarnje arhitekture gdje se na 28 mjesta do jučer popodne prijavilo 36 kandidata. Navala na Medicinsku školu tradicionalna je u Osijeku, piše Glas Slavonije.