Hrvatska 66 OSOBA DO 30 GODINA

Emigranti prošli liječnički pregled, svi u dobrom stanju

Nešto prije 18 sati brod sa 65 izbjeglica dotegljen je u dubrovačku luku Gruž. Muškarce je dočekala policija i ekipe Hitne pomoći, koje su odmah na terenu obavile pregled, javlja Dnevnik.hr. Djelatnici policijske uprave prebrojili su 66 osoba, svi su u dobrom stanju. Na prvi pogled čini se da nitko od emigranata nije stariji od 30 godina, piše Večernji list

Nakon pregovora sa posadom jedrilice Maria drink nepoznate zastave pripadnosti koja se nalazila u međunarodnim vodama, Obalna straža jutros je dobila suglasnost posade da se navedena jedrilica otegli u luku Gruž. Tijekom pregovora posada jedrilice je potvrdila da sada imaju dovoljno hrane i vode te da su dobiveni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade jedrilice, javlja Dnevnik.hr.

Djelatnici policijske uprave prebrojili su 66 osoba, svi su u dobrom stanju. Onako, na prvi pogled čini se da nitko od emigranata nije stariji od 30 godina. Primjerice, dvojica prvih, koji su prošli obradu, su iz Afganistana i stari su 14 i 15 godina. Prvi su na obradi bili mlađi ljudi, oni su bili u najlošijem stanju. Za sada je samo jedan poslan u bolnicu na detaljnije preglede', kazao je dubrovački dožupan Frano Skokandić, inače pročelnik Centra za spašavanje, javlja Večernji list.

Jedno od ključnih pitanja je odakle su emigranti krenuli. Nagađa se da su se ukrcali u Grčkoj.

'Za sada se ne zna odakle su krenuli, da znamo otkud su krenuli, onda bismo znali rješnje. To tek trebaju utvrditi djelatnici policije. Emigranti su dosta zatvoreni, ne daju nam baš puno informacija. Cijela procedura potrajat će dulje, mi smo spremni za dva-tri dana. Već tragamo za kvalitetnijim smještajem, ovaj sada nije adekvatan. Imamo ponude od Caritasa, od biskupa, vidjet ćemo kako će se sve razvijati', kazao je Skokandić.

Podsjetimo, brod Obalne straže RH Hrvatska Kostajnica u 22.05 stigao je do jedrilice koja plovi pod nepoznatom zastavom i u kojoj se nalazi 65 muškaraca. Prema dostupnim informacijama, 25 metarski brod Maria drink s emigrantima isplovio je iz Grčke, a cilj mu je bila obala Italije. Emigrantima iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana podijeljeni su voda, hrana i lijekovi. Među emigrantima su bile dvije osobe u teškom zdravstvenom stanju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još