DOGOVOR SA SINDIKATIMA

Bandić pristao na isplatu regresa od 1.250 kuna

02.07.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Grad Zagreb i sindikati koji predstavljaju oko 10.800 zaposlenika što plaću primaju iz gradskog proračuna postigli su dogovor u procesu mirenja na Pravnom fakultetu u Zagrebu oko suspendiranja prava iz kolektivnog ugovora do kraja ove godine

Iako se činilo da od pomirbe neće biti ništa jer neposredno pred početak posljednje runde razgovora gradski pročelnik za financije Slavko Kojić izjavio je kako 'Grad ostaje pri svojim zahtjevima', a ni sindikati nisu bili spremni na ustupke veće od onih koje su već pristali, do dogovora je ipak došlo i zaposleni neće u štrajk, a gradonačelnik Milan Bandić neće raskinuti kolektivni ugovor.

Grad je, doznajemo od sindikalistice Božene Strugar, u konačnici pristao na isplatu regresa za godišnji odmor u visini od 1.250 kuna. Na taj način Grad se odrekao oko 14 milijuna kuna, pa se tako i planirana ušteda, od prvotne želje, kada se izašlo s idejom za rezanje plaća, od osamdesetak milijuna kuna, spustila na 50 milijuna.

'Kad se postigne dogovor, onda nijedna strana ne može biti zadovoljna. Ja jer sam godinama sudjelovala u tome da imamo što veća prava koja sada privremeno nestaju, a Grad jer je ipak tražio više', napominje Strugar.

Prema postignutom dogovoru, 10.800 zaposlenih i dalje će primati plaću u punom iznosu iako je Grad isprva tražio pet postotno smanjenje, otpremnine pri odlasku u mirovinu isplatit će se u neoporezivom dijelu do osam tisuća kuna, radnici će dobivati pomoć u slučaju smrti, a i imat će i džeparac u obliku regresa od 1.250 kuna za ljetovanje.

Do kraja ove godine ostat će bez božićnice, dara za djecu, jubilarne nagrade, nagrada za učenike i studente, pomoći za rođenje djeteta, pomoći za nabavu medicinskih pomagala.

'Prošle godine božićnica i regres isplaćeni su nam na ljeto u neoporezivom iznosu od 2.500 kuna. U gospodarskoj situaciji u kakvoj se nalazimo, ovo je bio maksimum što smo mogli ispregovarati', zaključila je Strugar.