IDE NOVI ZAKON

Policija će bez pristanka oduzimati vozila i mobitele

07.05.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o policijskim poslovima i ovlastima po kojemu bi policajac na ulici građaninu mogao i bez njegova pristanka privremeno oduzeti vozilo i mobitel ako je to potrebno za spašavanje nečijeg života, sprječavanje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili progon počinitelja.

Ako policajac iskoristi spomenutu ovlast, o tome bi odmah morao izvijestiti nadređene, a osobi od koje je uzeo vozilo ili mobitel izdati odgovarajuću potvrdu navodeći razlog uporabe. Ta osoba ima pravo naknade troškova.

U predloženom zakonu većinom su ugrađene dosadašnje odredbe o postupanju policije iz sadašnjeg Zakona o policiji.

Po predloženom zakonu, policija ima ukupno 25 ovlasti - od prikupljanja, procjene, pohrane, obrade i korištenja podataka, provjera i utvrđivanja identiteta, prikupljanja obavijesti od građana, dovođenja i privođenja, traganja, privremenog ograničavanja slobode kretanja, pregleda osoba i premetačina prostorija, raspisivanja nagrada i snimanja na javnim mjestima, podizanja kaznenih prijava i zaštite žrtava do prikrivenih policijskih radnji i zaštite žrtava kaznenih djela.

Posebno detaljno u nacrtu je propisana uporaba 13 dopuštenih sredstava prisile - od tjelesne snage, suzavca, palice, lisičina, službenih pasa, konja, posebnih motornih vozila, uređaja za prisilno zaustavljanje vozila, kemijskih sredstava, vodenih topova, eksplozivnih sredstava te vatrenoga i posebnog oružja.

Nacrt zakona predviđa dva slučaja u kojima se policiji daje posebna ovlast za uporabu vatrenog oružja

Policajac će tako moći pucati ako na drugi način ne može uhititi bjegunca ili osobu zatečenu u kaznenom djelu za koje je predviđeno deset godina zatvora ili ako nikako drugačije ne može spriječiti bijeg osumnjičenika, optuženika ili osuđenika za takve teške zločine.

Zakon propisuje i odredbe o zaštiti policajaca nakon uporabe sredstva prisile, pa su tako osobni podaci policajaca koji uporabe vatreno oružje tajni, a kada se protiv policajca pokrene kazneni postupak ili postupak za naknadu štete zbog uporabe sredstava prisile, Ministarstvo će mu osigurati pravnu pomoć i nakon što mu prestane radni odnos.

Ministarstvo je također policajcima koji uporabe vatreno oružje dužno osigurati nužnu medicinsku i psihosocijalnu pomoć.

Radi sprječavanja opasnosti, nasilja, kaznenih djela ili radi njihova otkrivanja, policija će moći od davatelja telekomunikacijskih usluga zatražiti provjeru istovjetnosti, trajanja i učestalosti kontakata određenih telekomunikacijskih adresa te utvrđivanje mjesta na kojima su korisnici mobitela.

Nacrtom zakona predviđeno je donošenje podzakonskih propisa kojima će se regulirati izgled policijske odore, vrsta službenog oružja i streljiva te opreme, nošenje oružja i streljiva, način obavljanja kriminalističkog djelovanja, postupanja u provođenju izvida kaznenih djela, postupanja prilikom obavljanja policijskih poslova i primjeni policijskih ovlasti, obavljanja policijskih poslova koje strani policajci obavljaju u Hrvatskoj te sudjelovanja policajaca u zajedničkim istragama.

U MUP-u kao predlagatelju zakona tvrde da će on poboljšati učinkovitost policije, zaštitu temeljnih prava i sloboda te osuvremeniti ustroj policijskih poslova. Kažu da su pri njegovoj izradi posebno vodili računa o usklađivanju s međunarodnim standardima i sustavima policijskog zakonodavstva u europskim zemljama.

Svrha je zakona težnja da policijsko postupanje bude jasno uređeno, ali jednostavnije, brže i ekonomičnije, kažu u MUP-u.