TURISTIČKA ATRAKCIJA?!

Jadrolinija trajekt usidrila tik do plaže

02.07.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Turisti koji su se dio ljetnog odmora odlučili provesti u Zaostrogu suočili su se s nesvakidašnjom 'atrakcijom' na glavnoj plaži – Jadrolinijinim trajektom usidrenom na zaostroškim mulu tek nekoliko metara od plaže. Nezadovoljni su i turisti, ali i stanovnici Zaostroga, a posebice iznajmljivači koji jasno pitaju zar je to slika jadranskog turizma

Turističke razglednice koje su iz Zaostroga krenule u svijet, a koje su za kulisu imale trajekte Jadrolinije, bile su uobičajene i prošle godine. Ovoga su ljeta odlučili tome stati na kraj i učiniti sve da trajekte 'Ston' i 'Laslovo', koji kao rezervna plovila prometuju između Sućuraja i Drvenika, maknu sa svoje središnje plaže

'Trajekt su mogli usidriti i na moru, 50-100 metara od obale pa bi izbjegli sve probleme. Ovako im je lakše, pa su ga privezali na samoj plaži i nazvali ga turističkom atrakcijom. Zar je to pozivnica turistima? Podsjećam da i Sućuraj i Drvenik imaju vezove, ali ih neće. I onda su linijom manjeg otpora išli, pa ih ostavili nama', žali se žitelj Zaostroga koji je zahtijevao anonimnost.

I drugi se u Zaostrogu žale kako im usidreni trajekt nagrđuje plažu, ali i zagađuje more ispuštanjem ulja, maziva i otpadnih voda. Podsjećaju i kako hrabriji skaču s trajekta što je opasno po život. Unatoč svim opasnostima koje prijete, mladi i ove godine okušavaju hrabrost, pa nisu rijetke slike njihovog vješanja po užadi ili penjanja na plovilo. Ni lokalne vlasti nisu sretne zbog sidrenja trajekata u Zaostrogu.

'Svjesni smo da je luka u Zaostrogu pristanište lokalnog značaja, ali zašto ne usidre trajekt negdje na moru? Ovako ugrožavaju kupače i strahujemo da se nekome nešto ne dogodi, jer se događalo i da trajekt ne uspije prikočiti. Ako nam je turizam prije svega, tome se i moramo odrediti, a ovo je atak na turizam', smatra Ivan Kosović, načelnik općine Gradac kojoj teritorijalno pripada Zaostrog.

Načelnik Kosović upozorava da će, nakon moguće katastrofe, 'za sve biti kasno', ali je i svjestan da 'rješenje nije tako jednostavno'. 'Postoji i interes za prijevoz putnika na relaciji Sućuraj – Drvenik. Neka ga privežu u Sućuraju ili drugdje, jer Zaostrog nema veze s tom linijom. Doista nam je to nametnut problem, no siguran sam da će se i u Jadroliniji, i u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije braniti 'višim interesom'', konstatira Kosović.

I doista, odgovor na tom tragu stiže od onih u koje prstom upiru iz Zaostroga i općine kojoj ta turistička destinacija pripada. Iz Jadrolinije navode kako su 'pristaništa u nadležnosti lučkih uprava, a ne brodara'.

'Lučke uprave trebaju osigurati kvalitetan i siguran privez, a mi vozimo tamo gdje se može, odnosno gdje nam oni kažu. Nadležnost i svi problemi u pristaništima su na lučkim upravama i naši trajekti mogu samo tamo gdje je utvrđeno pristanište za javni promet. Pristanište u Zaostrogu je neadekvatno i to svi znamo, ali za napraviti novo treba imati studiju, građevinske dozvole i sve drugo. Kao i nadležnost, tako su i investicije na lučkim upravama', rekao je Slavko Lončar, predsjednik uprave Jadrolinije.

O neadekvatnosti zaostroškog pristaništa govore i sami žitelji, ali i predstavnici lokalnih vlasti te se pozivaju na jedno rješenje inspektora od prije nekoliko godina po kojemu to pristanište 'nije upotrebljivo'. Napominju kako drugog rješenja koje bi poništilo prethodno nema, pa logičnim smatraju da je pristanište i dalje – neupotrebljivo.

Zbog trajekta - sezona upitna?

Dok u Zaostrogu tvrde kako je jedan od dvaju trajekata koji se tamo sidre po cijeli dan privezan uz glavni mjesni mul, odnosno na samoj plaži, odgovorni tvrde kako je predviđeno samo njegovo noćenje. I na primjedbu da je luka neadekvatna, odgovaraju kako je otvorena za javni promet te da im je dozvolu izdala splitsko-dalmatinska Lučka uprava, jer drugdje nema sigurnog veza. Navodno je i zapovjednicima trajekata zabranjeno obavljanje bilo kakvih operacija u zaostroškoj luci, poput ukrcavanja goriva, ispuštanja ulja ili otpadnih voda, ali i pranja broda. Zaostrožani, pak, upozoravaju da ako problem ne riješe na početku turističke sezone, ni neće do njezina kraja, a onda im je prihod od turizma više nego upitan.

'Trajekt se ne može na drugom mjestu privezivati, jer nije siguran ni na moru, ni u Gradcu. Jednostavno smo dužni tamo privezati linijski brod koji je od velikog značaja i za stanovništvo, ali i za turiste, jer nam se lako može dogoditi da, ukoliko nemamo gdje usidriti brod, dođe do ukidanja linije. To nam ne treba', odgovaraju u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije.

I žitelje Zaostroga, ali i turiste upozoravaju da 'ne budu smiješni, jer se u luci nemaju pravo kupati, niti se tko ima pravo tamo privezivati, osim trajekta'. 'Nemamo drugog rješenja i volio bih da ne smeta ljudima, ali to je nemoguće. Ne možemo ugroziti sigurnost broda, ali i kupača. Ako se što dogodi, gdje smo onda? Nastradat ćemo svi', upozorava izvor u splitsko-dalmatinskoj Lučkoj upravi.

Po njemu, 'ništa se tu dramatično ne događa, jer je bolja atrakcija jedan takav brod u luci, nego oni koji bi bez veze privezivali svakojake brodice i brodove'. 'Ne treba nam da nas netko prozove da smo onemogućili redovitu liniju. To nije za zafrkanciju', zaključuju u Lučkoj upravi.

Doduše, žitelji Zaostroga, posebno oni koji su angažirani u turizmu i oni kojima puno znači rodni kraj, nisu rekli svoju zaključnu riječ. Namjeravaju se obratiti svim nadležnim ministarstvima i inspekcijama s jasnom porukom – trajekt van iz Zaostroga!