SUDSKA PRAKSA

Kako bi Čačić prošao da mu se sudilo u Hrvatskoj?

30.06.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Gotovo identična nesreća koju je skrivio Radimir Čačić u Mađarskoj dogodila se u srpnju 2009. i kod nas, i to na autocesti A3 kod čvora Lučko. Vozač koji je usmrtio dvoje ljudi osuđen je uvjetno na dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina, piše Večernji list

Postupak na zagrebačkom Općinskom sudu vodio je sudac Marijan Bertalanič. Okrivljeni vozač Darko Ć. je u ljeto 2009. audijem A6 na autocesti A3 kod čvora Lučko, vozeći se brzinom oko 100 km/sat, prekasno uočio kamion ispred sebe te je bez kočenja, a kako bi izbjegao kamion, skrenuo ulijevo i udario u stražnji dio kamiona.

Kamion je u zanošenju naletio na rubni kamen i zaštitnu ogradu te preko nje sletio s ceste i prevrnuo se. Vozač kamiona je zbog teških ozljeda preminuo na mjestu nesreće, kao i njegov suputnik.

Vozač je dobio uvjetnu kaznu, a ne zatvorsku, piše Večernji list, jer nije bezobzirno vozio, nije drastično prekršio prometne propise, bio je neosuđivan i nikad nije ni prekršajno kažnjavan. Priznao je krivnju u potpunosti i pokajao se.

I još jedna okolnost te nesreće podsjeća na Čačićevu, oštenćenici nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima, a time su s obzirom na teške ozljede glave pridonijeli smrtonosnom ishodu.

'Kad je u pitanju izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, postoje dva oblika tog kaznenog dijela: je li netko s umišljajem skrivio nesreću, a umišljaj znači bezobzirna vožnja, drastično prekoračenje brzine ili vožnja u pijanom stanju za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema našem zakonu ako netko bezobzirno vozi ili je vozio pijan, sud tu gotovo nema prostora izreći uvjetnu kaznu.

Nepažnja ili nehaj zbog koje netko skrivi prometnu nesreću blaži je oblik kaznenog dijela i što se tiče zagrebačke sudske prakse ako postoje olakotne okolnosti, ako je neosuđivan, ako je i žrtva pridonijela nastanku nesreće, to može završiti uvjetnom kaznom', objasnio je za Večernji list sudac Marijan Bertalanič