ZADOVOLJAN S PRESUDOM

Prodanović: Nismo trgovali s mađarskim sudom

30.06.2012 u 08:13

Bionic
Reading

Čedo Prodanović, hrvatski odvjetnik Radimira Čačića izjavio je sinoć da je obrana relativno zadovoljna presudom mađarskog suda koji je prvog potpredsjednika hrvatske vlade nepravomoćno osudio na 22 mjeseca uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od tri godine zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe

'Nadali smo se oslobađajućoj presudi. Bojali smo se nekih negativnih iznenađenja, a ovo je presuda kojom u ovom trenutku možemo biti relativno zadovoljni', kazao je Prodanović za HTV-ov Dnevnik 3.

Zagrebački odvjetnik kazao je da su osjećaji podijeljeni jer se s jedne strane išlo u neizvjesnu situaciju u stranu državu, gdje je posljedica samog događaja vrlo teška, a bila je i nepoznata i sudska praksa, dok je obrana s druge strane bila svjesna da Čačićev 'krimen nije težak, odnosno da postoje velike šanse da bude oslobođen'

Prodanović je objasnio da je Čačić prošao relativno dobro jer su se na suđenju potvrdile i pokazale točnim sve činjenice koje je navodio u svojoj obrani.

'Niti je vozio nedozvoljenom brzinom, iako se može govoriti da li je vozio neprilagođenom brzinom, ali ne nedozvoljenom. Vozio je manje od maksimalno dozvoljenog, uvjeti na cesti su bili loši, a nije dokazano ni da je vozilo oštećenih bilo osvijetljeno', kazao je, istaknuvši i da posljedice ne bi bile tako teške da su oštečeni bili vezani.

Ustvrdio je da se sve to odrazilo na samu presudu, ponovivši da su se nadali oslobađajućoj presudi jer se Čačić iznenada zatekao u neočekivanoj situaciji, uletivši u oblak magle.

Potvrdio je da će se Čačićev mađarski branitelj žaliti na prvostupanjsku presudu, kao i tužiteljstvo koje je to najavilo odmah nakon objave odluke.

Zamoljen da pojasni što znači da Čačić u Mađarskoj neće imati krim dosje kada presuda postane pravomoćna, Prodanović je kazao da je riječ o institutu koji ne poznaje hrvatsko kazneno pravo i koji je 'pandan' institutu rehabilitacije

'To znači da nakon pravomoćnosti presude nema više nikakvih učinaka te presude. On (Čačić) se smatra istog trenutka rehabilitiran, odnosno neosuđivanom osobom i njegova presuda se ne smije spominjati u javnosti niti se itko na nju može pozivati', objasnio je Prodanović. On smatra da je sud upravo zbog niskog nivoa kaznene odgovornosti Čačića odlučio primjeniti taj institut koji se, kako je kazao, inače vrlo rijetko primjenjuje i u Mađarskoj.

Potvrdio je da se rok kušnje od tri godine odnosi samo na Mađarsku kao zemlju koja može opozvati presudu. Objasnio je da bi se uvjetna osuda mogla opozvati ako bi Čačić u tom roku počinio, prije svega, istovrsno kazneno djelo. Dodao je da se načelno odluka može opozvati i zbog drugih kaznenih djela.

Na upit što misli na komentare da je presuda 'istrgovana' Čačićev branitelj je kazao da je to 'apsolutno deplasirano' te da su takve tvrdnje 'na tragu histerije koja se vodi protiv Čačića'.

'Da smo trgovali onda bi bolje trgovali', kazao je Prodanović.

Na upit vraća li se Čačić u vladu kazao je da će se njegov branjenik držati onoga što je govorio od početka, a to je da će u slučaju uvjetne osude nastaviti s političkim radom ukoliko to, po Prodanovićevim riječima, 'bude moguće u ovim uvjetima'.