MILANOVIĆ IZ BRUXELLESA

'Provodi se hajka na Čačića zbog njegova oštrijeg karaktera'

29.06.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović uoči izricanja presude Radimiru Čačiću, iz Bruxellesa je komentirao mađarsko tužiteljstvo koje je njegove riječi jučer shvatilo kao pritisak i omalovažavaje Mađarske, te naglasio da će se u svojim odlukama o Čačićevoj sudbini rukovoditi isključivo i samo pravomoćnom presudom

Milanović je jučer usporedio odnos Hrvatske prema mađarskom pravosuđu i odnos Mađarske prema hrvatskom pravosuđu, u smislu da Mađari ne poštuju hrvatske institucije jer nisu dozvolili podizanje optužnice u aferi INA-MOL protiv čelnika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. To je danas razljutilo mađarske tužitelje koji su to shvatili kao pritisak na pravosuđe.

'Tužitelji se uvijek bore za svoju stvar, to je normalno. Ako netko misli da imamo utjecaj na odluku suda u Mađarskoj, u krivu je. Ali dobro je da ljudi ovo slušaju i donose svoje zaključke. Naš utjecaj na mađarsko pravosuđe je nikakav, odnos Čačića prema mađarskom sudu je respekt, stalno se pojavljuje na sudu i prihvatit će bilo koju odluku. Normalno je da tužiteljstvo iskorištava za sebe tu izjavu', rekao je Milanović i pojasnio da je on jučer tek 'uspoređivao primjer odnosa hrvatske i mađarske strane'.

Kaže da se u svom dosadašnjem mandatu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sastao desetak puta, ali da nikada nisu pričali o detaljima suđenja.

Kada je u pitanju njegov stav da je situacija s Čačićem 'etički neutralna', pojasnio je što je time mislio: 'Postoje etički opterećene i neutralne situacije. Da bi bile opterećene, mora biti element volje odrasle osobe, a toga u Čačićevu slučaju nema jer je to je nesreća kojoj je prethodilo relativno normalno ponašanje onoga tko je štetu napravio. U drugim situacijama radi se o voljnim potezima, i to je etika, koliko ja vidim.'

'Ja sam predsjednik Vlade i o svemu mirno i temeljito razgovaram, ali ovo se pretvara u hajku protiv Čačića, koji svojim grubim ponašanjem, doduše, daje povoda, ali to ne znači da treba napadati njega na ovoj osnovi. Ovo je pokušaj da se jednog čovjeka napada preko svake mjere, preko ljudske mjere, i to zbog njegova malo oštrijeg karaktera i grubosti. Ja sam vam naveo svoje razloge. Da ima etičkog nedostatka u ovom kaznenom djelu, ja bih o tome davno govorio, ali ovo nije bilo u čovjekovoj kontroli. Ne dao bog da se netko od nas nađe u takvoj situaciji...' poručio je Milanović iz Bruxellesa i rekao da će njegova jedina točka orijentacije u odlučivanju o Čačiću biti pravomoćna presuda.