SINDIKAT POLICIJE

'Tražimo doživotni zatvor za ubojice policajaca'

07.05.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Izražavajući sućut obitelji poginulog kolege Ivana Grbavca, Sindikat policije na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio da je stravičan broj okorjelih kriminalaca – recidivista spremnih ubiti koji slobodno hodaju među nama, umjesto da su iza rešetaka

ZAGREB - Tragična pogibija policajca, smatraju u Sindikatu, samo još jednom potvrđuje ono na što oni opetovano upozoravaju – da se na sigurnosti ne smije štedjeti. Ponovili su da godinama upozoravaju na lošu opremljenost policijskih službenika te na, najvažnije, neopremanje zaštitnim prslucima temeljne policije prilikom izlaska na intervencije, piše Večernji list.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata, zatražio je utvrđivanje odgovornih koji su policajce uputili na intervenciju zbog pljačke banke, među kojima je bio i tragično stradali Grbavac, koji je ovlaštenje, podsjećaju, dobio tek prije nekoliko dana. Istaknuto je i da policijski službenici danas ne samo što nemaju dovoljan broj kvalitetnih pancirki, nego hodaju u iznošenim i dotrajalim odorama.

Dubravko Jagić

Vlada i MUP pozvani su da iznađu sredstva za nabavu potrebnog broja kvalitetnih i modernih zaštitnih prsluka te da sve autopatrole opreme sačmaricama i kratkim automatskim oružjem, jer u pljačke ne idu kriminalci s plastičnim pištoljima, nego do zuba naoružani teškim oružjem.

'Kolegu Grbavca ubila je osoba koja je bila na dopustu i ja, kao i još neke kolege, mislim da pravosudni sustav ne funkcionira kako bi trebao i zato tražimo povećanje kazni za napad na policijskog službenika. Za ubojstvo policijskog službenika tražimo najveću moguću kaznu, ne onu od 40 godina zatvora, nego doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti pomilovanja', poručio je Jagić. Sindikat traži i povlačenje praktikanata s ulica dok se u cjelosti ne osposobe za svoju policijsku dužnost.

Jagić je pozvao sve kolege da sutra u 15 sati minutom šutnje i upaljenim rotirajućim svjetlom odaju počast poginulom kolegi te na taj način, ujedinjeni protiv kriminala, zatraže još veću sigurnost na svom radnom mjestu.

'Kako nam petnaest godina obećavaju da će se povećati sigurnost na radu, a događa se samo mijenjanje političkih garnitura, bez obzira na recesiju tražimo ispunjenje svojih zahtjeva, a ako se to ne dogodi, spremni smo na bunt jer smo ogorčeni zbog ovoga što se dogodilo', upozorio je Jagić pitajući se koliko još policajaca mora poginuti da se ljudi bolje opreme.

Sindikat zaštitara: Zaštitar nije pogriješio, propisi su loši

Miomir Jačimović iz Sindikata zaštitara osvrnuo se na izjavu Krunoslava Borovca da zaštitar u poslovnici Reiffeisen banke nije dozvao policiju kada je pljačka počela te je istaknuo da zaštitar radi onako kako mu piše u radnom nalogu, odnosno prema pravilniku o obavljanju svojeg posla.

'Zaštitar je u banci tada bio na jednoj od svojih pozicija, za video nadzorom, i nije mogao predvidjeti kada će naići razbojnici. Da je krenuo van, vjerojatno bi i on bio ranjen ili mrtav, ali on je javio i policiji i svom operativnom dežurstvu. Logično je da se prvo javio svom operativnom dežurstvu jer je to imao memorirano u svom mobitelu te nije morao objašnjavati gdje se nalazi i koji je objekt u opasnosti, ali javio se i policiji, iako bi bilo logično da su kolege iz operativnog centra to javile policiji i navodile ih prema banci u kojoj je u tijeku pljačka', rekao je Jačimović.

'Zaštitar nije pogriješio ni u jednoj stvari, propisi o tome kako reagirati u navedenoj situaciji su ti koji su loši', dodao je Jačimović i rekao da je izjava Borovca 'čisto prebacivanje loptice odgovornosti' i izbjegavanje rasprave o propisima koji su upitni.