SLUČAJ DUMOVEC

Je li Zagreb - bijesni grad?

28.06.2012 u 18:32

Bionic
Reading

Iako pozvani, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ureda gradonačelnika Zagreba i političkih stranaka nisu se udostojili pojaviti na okruglom stolu u organizaciji zagrebačkog HSS-a posvećenog događanjima u skloništima Dumovec i Noina Arka. Samo su poručili kako ih 'ne zanima' što se doista dogodilo u tim skloništima, ali i kućama udomitelja pasa koji su eutanazirani, iako je kasnije utvrđeno da nijedan nije bio bijesan

Baš zbog toga, cijeli 'slučaj' bjesnoće u Zagrebu nije bilo moguće dovoljno konkretno objasniti, ma koliko se to dr. Danko Dežđek i predstavnici udruga za zaštitu životinja trudili. Upravo nedolazak odgovornih za pravo daje svima onima koji opravdano sumnjaju da se usmrćivanje zdravih životinja u skloništima i po kućama 'provelo aljkavo, nestručno i nehumano' pa i protivno Pravilniku o mjerama za suzbijanje bjesnoće kod životinja.

'Dezinformacije koje su stigle do javnosti dovele su do toga da sada i ime ovog okruglog stola: 'Zagreb - bijesni grad?' smeta, premda je ironično. Ako bilo koga pitate, ljudi pojma nemaju što se događa. Čut ćete na ulici da pse ubijaju oni 'luđaci iz Dumovca', a nadležno ministarstvo kao i veterinarske inspekcije na sve moguće načine pokušavaju opravdati svoje postupke', upozorio je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Po njemu je činjenica da su 'bespravnim ulaskom ljudima u kuće te ubijanje pasa u kadama i dvorištima i to pred djecom veterinarski inspektori pokazali svu aroganciju i umišljenu svemoć'. 'Svi oni koji su to napravili, ma koliko se pravdali da štite ljude, upravo su time 'skočili sami sebi u usta'. Dotične udomitelje i ljude koji su bili u kontaktu sa svim tim psima i mačkama uopće nisu testirali niti im dezinficirali domove', rekao je Oman.

Posebno je ukazano na ogromnu šteta koja je pričinjena Dumovcu i Noinoj arci, za koje je rečeno da su 'daleko najbolja skloništa za životinje u Hrvatskoj'. Konkretno, kad je sklonište Dumovec u pitanju, ukazano je i kako je ogromna šteta nanesena i samom Gradu Zagrebu koji godišnje tamo ulaže četiri milijuna kuna. Tim novcem, među ostalim, osiguran je i program sterilizacije pasa i mačaka te pomoći ranjenim životinjama i prihvata napuštenih životinja.

Ingeborg Bata, veterinarka u Zoološkom vrtu u Zagrebu, poručila je s okruglog stola kako se 'sve što se dogodilo može riješiti jedino sudskim putem'.

I drugi su se sudionici složili da Grad Zagreb treba pod svaku cijenu izbjeći ulogu 'magarca' koji će ponijeti teret krivnje za učinjeno i stati iza skloništa koje financira te prihvatiti apele udruga za zaštitu životinja koje od Ministarstva poljoprivrede traže hitnu reformu veterinarske inspekcije i kažnjavanje odgovornih. Smatraju kako je to nužno 'ne zato da bi se nekoga okrivilo i kaznilo, već da se tako nešto nikada više ne ponovi'.

'Ovo je toliko čist slučaj nemara i protuzakonitih radnji – ma koliko god opravdanja inspektori pronašli, pa nema šanse da bi ga i najlošiji odvjetnik uspio izgubiti pred sudom', izjavila je predstavnica udruge Futura Tatjana Ignjatić Zokić, pozivajući 17 udomitelja kojima su psi poubijani da dignu tužbe.

S njom se složio i moderator okruglog stola, dr. Danko Dežđek izrazivši nadu da će, nakon poziva inspektorima na detaljno objašnjenje svojih postupaka koje su svi do jednog dobili, eventualne sudske tužbe ipak malo smekšati inspektore. Ustvrdio je i kako su inspektori pred njim izjavili da bi 'ponovno isto napravili prvom prilikom'.

Zajednički je zaključak kako nastavak i ove priče definitivno slijedi, a svi vjeruju i u rasplet možda. Još jednom je apelirano na reformu veterinarske inspekcije kako se slučajevi Dumovec i Noina arka nikada više ne bi ponovili. Onima koji namjeravaju put mora poručeno je da, osim prtljage, na cesti ne zaborave i svoje četveronožne prijatelje.