VJERSKI OBIČAJ PRED ZABRANOM

Tko i kako obrezuje djecu u Hrvatskoj?

29.06.2012 u 07:45

Bionic
Reading

Nakon što je pokrajinski sud u Koelnu vjerski običaj obrezivanja kod židova i muslimana proglasio nanošenjem tjelesne ozljede, ta je odluka naišla na osudu navedenih vjerskih zajednica. Da je riječ o zadiranju u vjerska prava, smatraju i predstavnici muslimanske i židovske zajednice u Hrvatskoj, naglašavajući kako se obrezivanje u Sjevernoj Americi učestalo provodi iz zdravstvenih razloga

Muftija zagrebački i novi predsjednik Mešihata Hrvatske islamske zajednice Aziz Hasanović ogorčen je ovom odlukom i kaže to nije ni prvi ni zadnji put da se narušavaju temeljna vjerska prava muslimana. 'Ovo je još jedna potvrda izjave Angele Merkel da je multikulturalnost u Njemačkoj umrla', kazao je Hasanović.

'Politiziranje vjerskog rituala'

Naglašava da je obrezivanje dio vjerskog rituala te kako se ta praksa vrlo dobro provodi u Hrvatskoj. Obrezivanje se izvodi u zdravstvenim ustanovama, a Hasanović kaže kako ne 'bilježe loš primjer'. Naglašava kako je muslimanima i židovima njihovo dijete na prvom mjestu: 'Mi smo pred Bogom i zajednicom odgovorni za našu djecu.'

Smeta ga to što se vjerski propisi opetovano politiziraju, jer je to, najlakše. No istaknuo je kako je to 'najprljaviji oblik politizacije' za dnevno-političke svrhe.


Obrezivanje u Hrvatskoj u bolnici ili...

Rabin židovske zajednice Bet Israel, Kotel Da-Don također smatra kako je riječ o uplitanju suda u vjerska prava. Ističe kako bi Njemačka zbog svoje prošlosti trebala biti zadnja koja će osuditi vjerska prava židova. Ističe kako ne postoje vjerski zakoni koji židove obvezuju na obrezivanje, no kako svi židovi pristupaju tom obredu što, smatra, pokazuje koliko im je to bitno. 'To ne ide u prilog Njemačkoj i nadam se da će shvatiti što rade. To je nedopustivo', kazao je rabin.

Obrezivanje se, objasnio je izvodi osmi dan od ređenja muškog djeteta ili kasnije, kako osoba tijekom života to poželi. Židovi se u Hrvatskoj mogu obrezati u bolnicama, no ako je riječ o obrezivanju novorođenčadi, to izvodi 'stručnjak koji dolazi iz Izraela ili Austrije', obrazložio je Da-Don. Riječ je o rabinu koji obrezuje na tradicionalan način, a djeca iznad godine dana i odrasli ovaj obred obavljaju u bolnicama. Kaže kako je ova praksa među hrvatskim židovima do njegova dolaska prije 14 godina u Hrvatsku gotovo izumrla, no kako je obnovljen ovaj običaj koji židovi provode nekoliko tisuća godina. Od tada je u malo hrvatskoj židovskoj zajednici obrezano nešto više od deset osoba.

Obrezivanje podiže higijenske standarde i smanjuje zdravstvene rizike

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine u Zagrebu, ujedno i jedan od vodećih hrvatskih urologa, naglašava kako taj zahvat nema samo veze s vjerom, nego da se u svijetu provodi iz medicinskih razloga. Navodi primjer SAD-a i Kanade, gdje je više od 90 posto djece obrezano iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Navodi neke od prednosti: nije zabilježen nijedan slučaj karcinoma prostate ili muškog spolovila i manja je mogućnost prenošenja spolno prenosivih bolesti.

Kraus je osobno bio angažiran kod nekoliko zahvata obrezivanja u bolnici ili u 'ustanovama koje su za to ekipirane'.