KOLEKTIVNI UGOVOR PRED RASKIDOM

Uskoro štrajk 10.500 zaposlenika u Zagrebu?

28.06.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Niti smanjivanje plaća sebi i svojoj zamjenici te gradskim zastupnicima nije pomoglo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da sindikate koji zastupaju zaposlenike na plaći iz gradskog proračuna privoli na smanjenje plaće te odricanje od materijalnih prava iz kolektivnog ugovora. Posljednja šansa za dogovor u procesu mirenja grada i sindikata je u ponedjeljak: ako propadne, pada i postojeći kolektivni ugovor, a zaposlenici kreću u štrajk

Božena Strugar, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju koja zastupa sve sindikate u procesu mirenja na Pravnom fakultetu, kaže kako je izgledno da će kolektivni ugovor pasti, no kako ostaje mala šansa za dogovor u ponedjeljak kada se treba održati mirovno vijeće koje treba donijeti zaključak.

Raskid kolektivnog ugovora ne odgovara nijednoj strani. Sindikati koji zastupaju više od deset i pol tisuća zaposlenika koje Grad plaća, poput vatrogasaca i djelatnica dječjih vrtića, mukotrpno su ostvarili ovaj postojeći kolektivni ugovor. Strugar nam pojašnjava da, ako dođe do raskida kolektivnog ugovora, štrajk zaposlenika je neizbježan jer je takva procedura kod raskida. 'Podrazumijeva se da svi radnici idu u štrajk', kaže i dodaje kako nije bitna činjenica da smo u sezoni godišnjih odmora. Pritom je uputila kritiku sindikalnom pokretu u Hrvatskoj kojem, kaže, smeta kad je kiša, kad je vjetar, kada je hladno…


Raskid kolektivnog još je nepovoljniji za Grad. Kako nam je gradski 'ministar financija' Slavko Kojić ranije rekao, njima nikako to ne bi odgovaralo. Naime, Grad je planirao na rezanju prava iz kolektivnog ugovora u ovoj godini uštedjeti 60 milijuna kuna. Polovica godine je na isteku, rezanja za sada nema, a samim time ni dragocjenih milijuna koji bi barem malo popravili financijsku bilancu metropole.

Raskid kolektivnog ugovora značio bi dugotrajne pregovore za sastavljanje novog, a u toj prijelaznoj fazi gradonačelnik bi imao pravo odlučivati o plaćama. Sindikati za sada ne odstupaju od svojih zahtjeva, plaću ne daju dirati, dok ju Grad želi smanjiti za pet posto. Grad je nudio i zamrzavanje plaća, ali i smanjenje materijalnih prava na ukupno 2.500 kuna godišnje po zaposleniku, što je granica za oporezivanje.