PRESEDAN NA SJEDNICI VLADE

Pusić rekla glasno 'ne' ministru Jovanoviću!

27.06.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade zabilježen je jedan od rijetkih slučajeva da je jedan ministar glasovao protiv neke odluke. Prije nekoliko mjeseci pionirka te prakse bila je bivša ministrica Mirela Holy, a danas je istim stopama nastavila ponovno žena - ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović predložio je Vladi izmjenu i dopunu Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju na način da se dosadašnje titule 'stručni specijalist' i 'sveučilišni specijalist' izjednače tako da se sve zovu 'sveučilišni specijalist'.

Naime, prema predbolonjskom obrazovnom sistemu nakon četiri godine studija student je s titulom sveučilišni prvostupnik mogao upisati poslijediplomski specijalistički studij nakon čega bi dobio titulu 'sveučilišni specijalist'. No prema bolonjskom sustavu student nakon tri godine stručnog studija dobiva titulu 'stručni pristupnik', upisuje još dvije godine specijalističkog diplomskog stručnog studija i završava studij s titulom 'stručni specijalist'.

Ministar Željko Jovanović rekao je da se oko izjednačavanja te dvije titule u 'sveučilišni specijalist' usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom te je tražio od Vlade da to prihvati. No ministrica Vesna Pusić nije se složila:

'Ovo izjednačavanje zvanja i naziva na temelju obrazovanja u vrlo različitim institucijama i s vrlo različitom kvalitetom možda je malo prenaglo. Ako je moguće, ja bih predložila da se razmotri ovako drastičan skok u izjednačavanju zvanja u različitim tipovima institucija', rekla je Pusić.

Ministar Jovanović ponovio je da su se svi relevantni akteri usuglasili s tom odlukom, a umiješao se i premijer Zoran Milanović: 'Ovo nije ubačeno preko plota, prošlo je sve Vladine koordinacije i dopuštam da postoji propust, ali to je rizik da taj zakon ne prođe u Saboru. Ja nemam problema s time da se ide s amandmanima i izmjenama, ovaj zakon ionako ide u dva čitanja i imat ćemo priliku mijenjati. Zato molim da to podržimo.'

Izmjene tog zakona podržali su svi ministri osim Vesne Pusić, stoga ipak ide na raspravu u Sabor.