NAKON SEDAM GODINA 'OTVARA' SE MARKOV TRG

Milanović: Preuzimamo mali rizik, ali sloboda je uvijek rizik

27.06.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Nakon sedam godina zabrane javnog okupljanja na Markovom trgu, koju je uveo bivši HDZ-ov premijer Ivo Sanader, nova Vlada ukida je od 15. srpnja uz određena 'sigurnosna' ograničenja

'Zakon o javnom okupljanju ide u Sabor, tako da se Markov trg otvara za javna okupljanja sa 15. srpnja. Osigurat će se prilaz osobama s invaliditetom kod Kamenitih vrata, a prilaz trgu bit će s južne strane', rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon današnje sjednice Vlade. 

Grad Zagreb će morati u roku od 30 dana nakon stupanja tog zakona na snagu označiti dopuštena mjesta kretanja prosvjednika, i to 10 metara od zgrade Vlade i Sabora te nešto više od zgrade Ustavnog suda, što znači da se pred same ulaze tih institucija neće moći doći zbog smještaja crkve Sv. Marka. 

Na južni dio trga može stati otprilike 1500 ljudi, što je navedeno u zakonu kao najveći broj sudionika javnog okupljanja. Ako okupljenih bude više, oni će stajati u Ćirilometodskoj ulici.

Premijer Zoran Milanović usporedio je tu odredbu s rigoroznom zabranom prilaska londonskom Downing Streetu koji je, kaže, ograđen žicom: 'Mi ipak ocjenjujemo da to možemo dozvoliti, a i s aspekta građanskih sloboda mislimo da je potrebno. Preuzimamo mali rizik, ali sloboda je uvijek i rizik.'