INICIJATIVA ZA MARJAN

Splićani prijavljuju Vladu UNESCO-u

27.06.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Zbog Zakona o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama, koji čeka drugo čitanje u Saboru, Inicijativa Za Marjan prijavit će hrvatske vlasti UNESCO-u, najavljeno je iz te neformalne organizacije. Aktivisti, naime, u 'Vrdoljakovom zakonu' skandaloznim drže podatak da će se dozvoliti legalizacija bespravne gradnje unutar zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina, pa čak i na lokacijama upisanima na Listu svjetske baštine, a prozivaju i Ministarstvo kulture zbog potpore toj ideji

'Da bi farsa bila kompletna, istog dana kada je Ministarstvo kulture prononsirano kao zagovaratelj legalizacije gradnje na svjetskoj baštini, delegacija tog istog ministarstva u sjedištu UNESCO-a slavila je 20 godina od primanja Hrvatske u članstvo organizacije', upozoravaju u Inicijativi. Prijava protiv hrvatske Vlade, najavljeno je, bit će temeljena na nedostacima u proceduri usvajanja Vrdoljakovog zakona jer o njemu nije raspravljeno na Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, nadležnom za zaštitu kulturnih dobara.

Po prijedlogu zakona kojim bi se navodno trebao riješiti problem bespravne gradnje u Hrvatskoj, legalizacija u zaštićenim zonama bila bi moguća uz odobrenje konzervatora - no nisu propisani nikakvi konkretni kriteriji ili pravila 'jer konzervatori imaju svoje propise'.

'Ako većina u Saboru smatra normalnim konzervatorima ostaviti 'poseban propis' i još izmijeniti Zakon o legalizaciji, tako da oni mogu ozakoniti divlju gradnju na svjetskoj baštini i ostalim kulturnim dobrima, nadamo se da će UNESCO zauzeti stav kako je racionalnije ukinuti taj 'poseban propis' koji ne štiti baštinu, a od činovnika radi male bogove', stoji u javnom pismu Inicijative Za Marjan.

UNESCO je, inače, Hrvatskoj već nekoliko puta uputio upozorenja zbog devastacije spomenika pod njegovom zaštitom, a u nekoliko država već je ukinuo zaštitu nad lokalitetima koji nisu bili primjereno štićeni. Bugarskoj je nedavno izričito naredio rušenje bespravnih objekata u povijesnoj jezgri Nessebara, i to, kako su napisali, 'da turisti ubuduće ne bi odlazili u Dubrovnik'.

Zakon sličan hrvatskom prije nekoliko godina usvojen je u Grčkoj, no UNESCO-vi spomenici iz njega su izuzeti. U Srbiji je to ipak dozvoljeno, no u toj državi pod zaštitom su tek pojedinačni objekti, a ne kompletne gradske jezgre poput Splita, Trogira ili Dubrovnika.

'Od Ministarstva kulture tražili smo da se Park šuma Marjan proglasi kulturnim dobrom od nacionalnog značenja, jer vjerujemo da bi takav stupanj zaštite kao civilizacijski čin povećao kvalitetu skrbi. Sada ispada da bi zahvaljujući 'Ministarstvu nekulture' ostvarenje obećanja ministrice moglo olakšati legalizaciju bespravne gradnje na području gdje joj nije mjesto', žale se u Inicijativi Za Marjan.