IDEJA BIJESNOG UGOSTITELJA

Terase kafića 'samo za pušače'

07.05.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima stupio je na snagu. Ako je suditi po raspoloženju zagrebačkih ugostitelja bit će bolje da ga se čim prije promijeni dok nisu 'na snagu' stupile neke njihove drastične akcije koje će pušače i nepušače nepopravljivo posvađati, primjerice ona da se na terasama konzumacija dozvoli samo pušačima

U Boškovićevoj ulici u centru Zagreba već 30 godina posluje kafić posve nalik kafiću 'Uzdravlje'. U niti tridesetak kvadrata posebna prostorija za nepušače ne može stati sve da se za nju i ima novca. Gazda pere čaše vidno uzrujan, piše Novi list.

'Pa meni jedva deset posto klijenata ne puši. Deset posto! Pitam ja Sanadera i Bozanića koga oni tu brane, narod ili zakon!? A vidjet ćeš za koji mjesec kada Badel zatvori kapiju jer nema kome svoj konjačić prodati', objašnjava gazda jednom od gostiju.

Promet će, objašnjava, pasti za sigurnih 50 posto. Desit će se protuprirodna selekcija lokala, ljudi u birtije neće ni ići. A onda, u sred njegova ekspozea, u kafić je ušao brkati gospodin i izrekao rečenicu od koje je umalo izbio požar težih posljedica: 'Oduševljen sam zakonom! Konačno mogu uživati u najboljoj kavi, a da se ne davim u dimu.'

Da ne bi šanka koji ih je dijelio, jamačno bi se bijesni ugostitelj i nepromišljeni nepušač uhvatili za vratove.

'Provokator si ti, eto što! Od jutra mi takvi dolaze i provociraju. Provokatori i inspekcija. Vi nepušači ste nedruštveni ljudi. Ne živi se od vas već od onih koji za pauze dođu popušiti cigaretu i popiti kavu. E zato ćemo na stolove terase staviti napis 'samo za pušače'! Zašto bi nepušači uživali na suncu kad uživaju unutra', sasuo je sve po redu gazda brki u brk.

K'o za vraga, taj tren je primjetio i zgužvane cigarete na šanku, nakon čega mu je i novinara bilo dosta. Provokatori, što drugo!

Malo niže niz ulicu kafić sličnih gabarita, tek je vlasnica kafića 'PiP' Mirela Vuzem nešto raspoloženija za razgovor. Inspekcija joj je kafić obišla već ranim jutrom. K'o za vraga jutrom je navratio i loše informiran gospodin s cigarom. Gazdarica ga je podsjetila na zabranu, čovjek je uredno izišao van, no inspektori su svejedno napravili zapisnik.

'Jutro je bilo katastrofa, promet upola slabiji nego inače. Mi bez terase loše ćemo proći. Ovo jednostavno nije dobar zakon. Nije demokracija ono što je nametnuto', kazuje Vuzem, kojoj je jedina nada da će zakon pasti kada država zahvaljujuć' njemu napuni kasu.