SJEĆANJE NA TOMISLAVA ROMA

Obljetnica oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

26.06.2012 u 17:49

Bionic
Reading

U Glini je danas obilježena godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru

Na današnji dan prije 21 godinu oko 500 pobunjenih Srba napalo je policijsku postaju u Glini. Otpor agresoru tada su pružili pripadnici djelatnoga i pričuvnog sastava policije te Antiterorističke jedinice iz Lučkog. U oružanom napadu poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom iz Gornjeg Viduševca, a nekoliko ih je ranjeno. Kad je brojniji agresor zauzeo policijsku postaju, zarobljeno je 16 hrvatskih policajaca i odvedeno u kninski zatvor.

'U Glini se nije branila samo policijska postaja, već i cijela Hrvatska. Pobunjeni Srbi su jezikom sile, htjeli promijeniti odluku Sabora o samostalnosti za koju je na referendumu glasovalo 94 posto građana Hrvatske. Ne smijemo zaboraviti kolika je cijena plaćena za slobodu zemlje. Naše članstvo u NATO-u i Europskoj uniji u koju ulazimo za godinu dana jamstvo je da se nikada neće ponoviti strašne scene progonstva i žrtava koje smo podnijeli u Domovinom ratu', rekao je na prigodnoj svečanosti saborski zastupnik Zoran Vasić, izaslanik pokrovitelja proslave, predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema


U znak sjećanja na Tomislava Roma sudionici svečanosti položili su vijence i zapalili svijeće na njegovu grobu u Gornjem Viduševcu.

Za poginule branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz križ u središtu Gline, a u glinskoj župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka služena je misa.

Obilježavanje godišnjice oružanog otpora agresoru organizirali su Ministarstvo unutarnjih poslova, sisačko-moslavačka Policijska uprava i grad Glina.