Hrvatska KARAMARKO POSTAVIO UVJETE

'Vladajući traže konsenzus zbog kolektivnih ugovora!'

Nakon što je jučer u priopćenju kazao da je strateški cilj za postizanje bilo kakvog konsenzusa s vladajućima izgradnja Pelješkog mosta, Predsjednik HDz-a Tomislav Karamarko takav stav ponovio je i danas nakon sjednice Predsjedništva stranke

'Ono što je rekao predsjednik Josipović, a to je pitanje konsenzusa oko budućnosti Hrvatske, je vrlo primamljivo. Apsolutno sam za takav konsenzus. Nije dobro da nekakav projekt koji je dobar i kvalitetan postane loš u onom momentu kada nova Vlada zauzme nove pozicije. Tu sudbinu je doživio Pelješki most. On je kao takav sinonim za rješenje, sinonim za spajanje dva dijela Hrvatske. Ne mora biti most, neka bude tunel, neka bude neko treće rješenje samo ne ovakvo kakvo oni sada nude – nekakve trajekte, pa tunel ispod Neuma i takve nebulozne stvari koje će nas koštati isto kao i most. Konsenzus je upitan ako se ne radi o paketu. Mi s ovom vlasti moramo puno toga dogovarati - od njihovog ponašanja za Dan državnosti gdje naši članovi nisu bili pozvani ni polaganje vijenaca ni na misu. Nije to dobra pozicija i to se tako ne radi. To je jedan isključivi stav, jer Dan državnosti je dan svih nas, a najmanje ga mogu svojatati oni koji su na taj dan imali sasvim druge stavove', kazao je Karamarko upitan kako razmišlja o pozivima na konsenzus koji dolaze i od vladajućih i od predsjednika Ive Josipovića.

Na pitanje novinara je li Pelješki most uvjet pod kojim bi uopće sjeo s vladajućima za stol, Karamarko je odgovorio: 'Ako uvjet ne može biti pitanje povezivanja i dokidanja teritorijalnog diskontinuiteta naše države, ako uvjet ne može biti - ajmo omogućiti građanima da putuju kroz Hrvatsku bez putovnice... Ako to nije pitanje... Trebate pitati građane koji su izloženi tom režimu putovanja kako oni razmišljaju.'

Novinare je zanimalo i kako Karamarko razmišlja o dokidanju vječnog trajanja kolektivnih ugovora, odnosno o Zakonu o reprezentativnosti kojem se sindikati protive.

'Mislim da je to pravi razlog zašto se traži konsenzus. O svemu možemo pričati i poduprijet ćemo dogovor socijalnih partnera. Ali podupiremo razgovor na dogovornoj osnovi', rekao je Karamarko.

201006,200999,199973,197214
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još