MILANOVIĆ ODGOVORIO CRKVI

'Odlazak na misu za Domovinu je potpuno privatna stvar'

26.06.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon neslužbenih kritika Crkve upućenih Vladi, odnosno premijeru Zoranu Milanoviću, koji se na državni praznik nije pojavio na misi za Domovinu, u sinoćnjem intervjuu za RTL predsjednik Vlade odgovorio je zašto u crkvi Sv. Marka nije bilo nikoga iz Banskih dvora

'Više je ministara bilo na splitskom Gay Prideu nego na misi za Domovinu. To vam sve govori', jučerašnja je reakcija jednog neimenovanog zagrebačkog svećenika na izostanak premijera i ministara s mise za Domovinu koja se povodom Dana državnosti održala u crkvi Sv. Marka na Markovom trgu u Zagrebu.

Podsjetimo, na misi su se pojavili predsjednik Ivo Josipović i izaslanik predsjednika Sabora, potpredsjednik Sabora Josip Leko. No Crkva je očito očekivala da se na državni praznik na misi pojavi i izaslanstvo Vlade.

'Imali smo sjednicu Vlade i bila je misa za Domovinu za koju sam rekao da na nju ide onaj tko je od ministara vjernik i želi moliti za Domovinu. To je potpuno privatna stvar. U crkvu idem za Božić iz nekog osjećaja bliskosti s građanima. Bio sam na misi u Miljevcima prije tjedan dana jer je to mala sredina, zbog poginulih. A što se tiče ovih velikih blagdana, ne vidim prostora da nema mjesta za sve', objasnio je u intervjuu za RTL premijer Zoran Milanović.

200967,197821,193981,192424
Iako se Crkva službeno nije oglasila o nedolasku premijera na misu, kritike politike i vladajućih bilo je u propovijedi nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića na samoj misi, koji je vladajuće upitao jesu li svjesni da kao predlagatelji i donositelji zakona utječu na društveni život.

'
Bez obzira koliko prigovarali Crkvi, obrušavali se na nju, povlačili je kroz medije, prikazivali je bilo zaostalom, bilo neosjetljivom, bilo bogatom, da bi postigli nešto drugo, ti isti ljudi koji to čine ne tražeći istinu, neće moći pobjeći od plodova onoga sjemena što su ga posijali ili što ga siju. Bez obzira što kao vjernici možemo trpjeti uvrede, čuditi se bezobzirnosti onih koji su se obrušili na najveće svetosti ljudskoga života, mi ćemo i dalje upućivati na otajstvo, bez kojega nema mira i napretka za narod i državu. U svjetlu toga otajstva promatramo i današnje krize', kazao je Bozanić u propovijedi.