U BOŽJIM RUKAMA

Milanović: Čačićeva nesreća je 'etički neutralna'

25.06.2012 u 21:38

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći večeras o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije mogla dijelom izvući turistička sezona, ali i jako poduzetništvo za koje, istaknuo je, država mora stvoriti uvjete.

Izgleda da će turistička sezona biti korektna i to nas na neki način izvlači, rekao je Milanović gostujući večeras u RTL-ovu Dnevniku. Poručio je i kako Vlada ima plan, te ponovno pozvao građane na strpljenje jer je se neki projekti, poput infrastrukturnih, ne mogu realizirati preko noći.

'Neki projekti se neće stići ostvariti do kraja godine, neki hoće, ali ništa bez jakog, robusnog, ambicioznog, katkad i avanturističkog privatnog poduzetništva za koje država mora stvoriti uvjete', istaknuo je premijer. Na tom je tragu najavio rušenje administrativnih barijera i to ne samo velikim, nego i malim poduzetnicima koji žele stvarati za sebe.

Govoreći o očekivanjima građana, ustvrdio je da njegova vlada u pola godine nije mogla pospremiti sav nered stvaran dvadeset godina i zadržati sva radna mjesta. Složio se da u proteklih pola godine 'odluka nije bilo dovoljno te da je neke projekte trebalo privesti kraju', ali, ponovio je, Hrvatska nije mogla izbjeći sudbinu velikog dijela Europe koji također bilježi gospodarski pad.

Upitan pak vjeruje li još uvijek Vlada u projekciju rasta BDP-a od 0,8 posto, Milanović je odgovorio kako vjeruje u rad i akciju svim zakonitim sredstvima, kojima će nastojati ostvariti visoke, ali i realne, ciljeve.

Milanović je komentirao i slučaj Čačić, ocijenivši da je prometna nesreća koja se dogodila prvom potpredsjedniku vlade 'etički neutralna' i po njegovoj ocjeni neusporediva sa slučajevima 'Ferenčak, Kalambura i Holy'.

'Slučaj Ferenčak, Kalambura i Holy te slučaj Čačić dvije su različite stvari, to su jabuke i banane, a ne banane i kruške. U jednom se slučaju radi o tome da je netko pretjerivao, a u drugom slučaju se radi o svjesnom promišljenom odabiru, voljnoj komponenti i tu su etičke kategorije, bez popovanja. To su dvije različite stvari, a taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u božjim rukama', rekao je premijer. Prema Čačiću stoga, kaže, ima ljudsko razumijevanje i prepustit će mu da sam odluči hoće li ostati u vladi.

'Ja ne vidim datum presude kao 'biti i ne biti' za našu Vladu, Čačić je nama važan partner, potpredsjednik Vlade, čovjek koji katkad i previše ne vodi računa o svom 'rejtingu', mislim da tu malo i griješi', kazao je premijer.

Čačić je nama važan partner, potpredsjednik Vlade, čovjek koji katkad i previše ne vodi računa o svom 'rejtingu', mislim da tu malo i griješi, rekao je Milanović, dodajući da se i sam jednom našao u situaciji gdje je u Austriji vozio 130 km/h, ušao u jedan dugački zavoj te u dijeliću sekunde izgubio nadzor nad autom. 'Tada sam se sjetio njegovog slučaja i pitao se jesam li nakon toga lošiji čovjek', objasnio je Milanović.

'Čačića košta i njegov grubi stil javne percepcije. Sjetimo se nesretnog vozača autobusa čeških turista koji također vjerojatno ima obitelj. On je zaspao za volanom u jednom trenutku, a možda nije vozio prebrzo, teško je u takvim stvarima biti pametan'.