MEĐIMURSKI ŽUPAN:

'Poslove dati tvrtkama iza kojih se ne vuku repovi'

23.06.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Župan kaže da to ne znači da bi sve objekte u Međimurju trebale graditi domaće tvrtke, no najjeftinija cijena ne bi smjela biti najvažniji uvjet za prolaz na natječaju

Dva ponajveća gradilišta u Međimurskoj županiji, u Strahonincu i Svetom Jurju na Bregu, županu Ivanu Perhoču poslužila su za komentar javnih natječaja za izvođače radova koje raspisuju ministarstva. Gradilište Centra za kulture, društvene i javne potrebe u Strahonincu primjer je, smatra, kako se takve investicije trebaju izvoditi jer zahvaljujući kvalitetnoj kontroli i pouzdanim izvođačima radovi vrijedni oko sedam milijuna kuna napreduju prema planu i bez zastoja, pa će biti završeni prije roka.

I školska dvorana s dogradnjom škole u Sv. Jurju na Bregu, vrijedna 12 milijuna kuna, koja se također gradi uz sufinanciranje ministarstva, bit će dovršena u roku, no nakon, dodaje, nakon peripetija s početkom radova i problemima tijekom izgradnje.

Županu je, doznajemo, zasmetalo to što ni općina, a ni županija nisu imali utjecaja na odabir izvođača radova na dvorani, iako sudjeluju u sufinanciranju. Na javnom natječaju izabrana je tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda, iza koje se, tvrdi, vuku repovi s gradilišta nove škole u Orehovici, gdje navodno nije isplatila sav dug kooperantima, domaćim tvrtkama.

'Jedno drugo ministarstvo, a riječ je o MORHU-u, na natječaju za izgradnju vojnih skladišta tu je tvrtku eliminiralo iz natječaja upravo zbog tih repova' kaže Perhoč. Centar u Strahonincu gradi međimurska tvrtka, Team iz Čakovca. Župan kaže da to ne znači da bi sve objekte u Međimurju trebale graditi domaće tvrtke, no najjeftinija cijena ne bi smjela biti najvažniji uvjet za prolaz na natječaju.

Tvrtka Fenix, prema referencama s njihove službene stranice, puno radi za državu. Od 2000. do 2008. gradili su škole, dvorane i domove, a investitori su uglavnom razna ministarstva. Načelnik Orehovice Franjo Bukal napominje da bi se izvođači radova trebali pobrinuti za naplatu i osigurati instrumente naplate.

'Zadovoljan sam kako je škola izgrađena, a tko je kome ostao dužan, to nije moja briga. Činjenica je da su na natječaju ponude domaćih tvrtki, Međimurje graditeljstva i Teama, odbačene jer nisu zadovoljile uvjete natječaja. Treći domaći ponuđač dao je za 800.000 kuna skuplju ponudu od Fenixa' ističe F. Bukal.