Hrvatska OPASNOST OD TOPLINSKIH UDARA

Još četiri dana paklenih vrućina

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i danas upozorava na opasnost od toplinskog udara u sljedeća četiri dana

Velika opasnost predviđa se u nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu.

U utorak i srijedu bit će umjerena opasnost na srednjem i južnom Jadranu, izvijestio je DHMZ.

Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' građane upozorava da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina te da se zadržavaju u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru. Također, treba paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postupan, da piju dovoljno tekućine, da jedu lako probavljivu hranu, nose prozračnu odjeću, obuću, šešir, pojačaju unos vitamina C, prilagode dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana i izbjegavaju tjelesni napor.

Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, nošenje zaštitne odjeće i naočala, korištenje zaštitne kreme i ostala zaštitna sredstva.

Posebno su ugrožena djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' pojašnjava da je toplinski udar stanje povišene tjelesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela više nisu sposobni osloboditi višak topline u okolini.

Znakovi toplinskog udara su osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir, koža je suha i crvena, a u mlađih osoba može biti i znojna, gubitak svijesti i visoka tjelesna temperatura.

Bolesnika treba prenijeti u hladnu prostoriju ili hladovinu, skinuti mu odjeću, a ako nije pri svijesti, okrenuti ga u bočni položaj. Bolesnika treba polijevati hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istodobno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još