HRVATSKI VETERAN U AUSTRIJSKOM ZATVORU

Zbog ustaškog pozdrava na Bleiburgu prijeti mu 10 godina zatvora

Bionic
Reading

Hrvatski ratni veteran Davor Trbuha više od mjesec dana leži u austrijskom pritvoru nakon što je na obilježavanju Bleiburga 'demonstrirao' kako je to izgledao 'stari hrvatski pozdrav' visoko uzdignute desnice. Zbog veličanja nacizma, prema austrijskim zakonima, prijeti mu jedna do deset godina zatvora

Davor Trbuha, piše Slobodna Dalamacija, osumnjičen je da je predvodio grupu koja se naziva 'Deutsch - Kroatische Waffenbruderschaft', koja veliča postrojbe NDH koje su se borile u sastavu SS-a. Po austrijskim zakonima, riječ je o radikalnoj fašističkoj skupini, čiji su se članovi zajedno našli u šatoru u kojem se 'mjerio kukuruz'. Optužnica protiv Trbuhe očekuje se krajem lipnja.

Supruga Davora Trbuhe, Lidija i njegovi suborci ističu niz nelogičnosti i proturječnih postupaka austrijskih policajaca. Prije svega, negira se bilo kakva veza Trbuhe s DKWB-om. Trbuha je, kažu, na Bleiburgu bio kao član Zdruga Nikola Šubić Zrinski - desničarske hrvatske, a ne austrijske organizacije. Sami iskazi policajaca koji su ga priveli proturječni su. Fotografije ili snimke na kojoj Trbuha pozdravlja desnicom nema.

Jedan od policajaca tvrdio je da ga je čuo da uzvikuje 'Sieg heil', a drugi kaže da je Trbuha s uzdignutom desnicom vikao nešto na hrvatskom što policajac, naravno, nije razumio, dok zapovjednik jedinice nije čuo ništa.

Davoru su prilikom privođenja izmjereni 1,8 promila alkohola u krvi te tragovi lijekova za PTSP koje redovito uzima. Sudski vještak ustvrdio je kako je bio neuračunljiv, no ništa od spomenutog nije mu pomoglo da ga puste iz pritvora.

Lidija Trbuha posebno je ogorčena zbog postupka konzularnog službenika Branimira Lončara, koji joj je navodno kazao kako je njezin suprug 'dobio što je i zaslužio'. U hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova to odlučno demantiraju.