Hrvatska ČUVAJTE SE

Najveća opasnost od toplinskog udara!

Državni hidrometeorološki zavod upozorava na opasnost od toplinskog vala u sljedeća četiri dana, javlja Hrt.hr. Vrlo velika opasnost prognozira se za danas u središnjoj, sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a velika će biti i u ostalim krajevima

DHZ upozorava kako je sutra opasnost od toplinskog vala umjerena do velika u većini krajeva te i dalje vrlo velika u unutrašnjosti Dalmacije. Ipak, opasnost će se smanjiti u subotu i nedjelju, pa se umjerena opasnost prognozira na Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije.

Hrt.hr podsjeća na upozorenje Ministarstvo zdravlja da tijekom toplinskoga vala ljudi izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana, od 10 do 17 sati.

Treba izbjegavati naporan fizički rad, rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a upozorava se i da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. Treba piti redovito i dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jesti treba češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Za vrućina preporučuje se lagana široka svijetla odjeća od prirodnih materijala, zaštita šeširom širokog oboda ili kapom, te sunčanim naočalama.

Poželjno je rashladiti dom, sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja noću. Preporučuje se noćno rashlađivanje stana zračenjem, a temperaturu u stanu snizit će i obješeni mokri ručnici.

Osobama s kroničnim bolestima savjetuje se da se konzultiraju s liječnikom, te da se s njim posavjetuju i o utjecaju lijekova koje uzimaju na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati preporuka mjesnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo preporučuje građanima da zapišu važne brojeve - Hitna pomoć 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Ministarstvo zdravlja upozorava građane i da trebaju biti u kontaktu s prijateljima i susjedima koji su sami kako bi im pomogli, osobito ako su pod rizikom.
199984,200380,200471,200182
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još