OSAM GODINA OBNOVE

Otkriven novi, bijeli Peristil

20.06.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Carski trg Peristil usred Dioklecijanove palače, jedan od najprepoznatljivijih splitskih motiva i biser hrvatske baštine, od srijede je konačno otvoren za javnost nakon gotovo osmogodišnje obnove. Skidanjem skela s Protirona, njegovog glavnog dijela, završava se najsloženija faza restauracije na koju je potrošeno oko 29 milijuna kuna

Osim čišćenja kamena i mramora od stoljetnih naslaga, zbog kojih je Peristil s vremenom poprimio gotovo crnu boju, konzervatori i restauratori sanirali su statičke probleme, a obavljena su i sondiranja kojima su pronađeni značajni arheološki nalazi. Glavnu ulogu imao je Hrvatski restauratorski zavod, a gotovo cijela kamena površina tretirana je i čišćena laserima. Bilo je angažirano preko stotinu stručnjaka, od kojih su brojni dolazili iz inozemstva.

Od potrošenih 29 milijuna kuna gotovo sva sredstva investirao je Grad Split, dok je Ministarstvo kulture doniralo tek nekoliko milijuna kuna na samom početku radova. Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković uputila je kritiku Ministarstvu:

'Naša sredstva nisu dostatna za ulaganje u ovakve lokalitete, koji su od izuzetne važnosti za cijelu Hrvatsku. Konstantno apliciramo za nove programe, ostvarili smo dobar kontakt i vjerujemo da će odgovori biti pozitivni', kazala je Visković. Grad Split, kazala je, od Ministarstva kulture očekuje pomoć u restauraciji Zapadnih termi i revitalizaciji jugoistočnog kvadranta Dioklecijanove palače.

Nakon skidanja skela s Protirona preostalo je dovršiti još manje radove u njegovoj unutrašnjosti, što će potrajati do kraja ove godine. Ipak, ovim je omogućeno ponovno održavanje Splitskog ljeta na Peristilu, a konzervatori su najavili da će dozvoliti postavljanje tek minimalne scenografije - bine i razglasa.

Istovremeno, u srijedu je započela i restauracija antičkog svoda katedrale svetog Duje, što će također potrajati oko šest mjeseci.