ZAKLJUČAK ZAGREBAČKE SKUPŠTINE

Zaustavljaju se radovi na Cvjetnom i gradnja fontana!

19.06.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Nakon Aktualnog sata i rasprave u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, izglasan je zaključak skupštinske većine da radove na Cvjetnom trgu treba zaustaviti, jednako kao i gradnju fontana i pješačkih pothodnika u ulici Hrvatske bratske zajednice preko puta NSK-a. No, gradonačelnik Milan Bandić odlučan je u namjeri da ne posluša Skupštinu i nastavi s gradnjom

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je raspravu napustio na samom početku, pokušao je situaciju metaforički opisati: 'Ja dignem krediti u banci, sklopim ugovor s izvođačima i počnem otplaćivati kredit. Neposlušni članovi obitelji kažu da kredit neće otplaćivati. Što mi preostaje nego da isplaćujem kredit?' rekao je. Naime, zastupnici su prošle godine u sklopu komunalnih radova prihvatili navedene intervencije, no u travnju ove godine amandmanima odbijaju ta dva projekta. U međuvremenu je Bandić ugovor potpisao i financijske obaveze prenio iz 2011. u 2012. Naglasio je da je on dignuo kredit i da on podliježe Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, a onaj tko to raskida, neka snosi posljedice.

Ja sam u 12 godina oderao škornje po Zagrebu, vi toliko u 20 godina nećete obići. Kada sam uređivao rubni dio, govorili ste - zašto ne centar. Tada ste govorili o ruralnom gradonačelniku, a sada vam smeta što uređujemo centar', rekao je gradonačelnik. Pozvao je vladajuće da slobodno na referendumu izglasaju nepovjerenje gradonačelniku te ih 'ulovio' u još jednoj nelogičnosti. Naime, jedan od zagrebačkih simbola, uspinjača, ne radi od travnja zbog remonta i papirologije.

'Kako dođe svaka maca na vratanca. Sada kada niste jedinstveni ne možete željezničkom inspektoru donijeti papir 2,5 mjeseca. Znate koliko je to trajalo dok sam ja odlučivao?' pitao ih je Bandić i sam odgovorio: 'Sedam dana.' Poručio im je stoga da slobodno sve što im nije profitabilno u Holdingu prebace na Grad, pa će vidjeti kako stvari mogu funkcionirati.

Potpredsjednik Skupštine Josip Kregar istaknuo je da je Ministarstvo uprave dalo svoje mišljenje i upozorilo Grad na 'moguće kršenje zakona'. No, nakon toga sam zaključuje kako radovi nisu zakoniti. Naglašava da izvođači radova ne mogu računati na isplatu jer sredstva za ta dva projekta nisu zakonito predviđena.

Ćiro i je li Bandić normalan

Za riječ se javio i zastupnik HDZ-a Miroslav Ćiro Blažević kojeg se rijetko može vidjeti u Skupštini. Prvo je prokomentirao sinoćnje ispadanje 'kockastih' s Europskog nogometnog prvenstva. 'Imao sam dojam da smo ipak mogli proći, no pravi razlog moje intervencije je konfuzija. Prateći svakog od vas u jednom trenutku sam mislio: 'Ovaj moj prijatelj Bandić nije normalan.' Ali nije tako. Bandić je normalan, a nakon svega što sam čuo, vi ste odobrili ovaj projekt', rekao je Blažević i poručio zastupnicima da su nevjerodostojni. SDP-ovcu Jurilci Meiću, kojeg je nazvao 'mladim jastrebom', rekao je da je preagresivan, a ovaj mu je pak odgovorio da bi, da je češće sjedio u zastupničkoj klupi, znao da Skupština nije odobrila radove.

Potpredsjednica Skupštine Morana Paliković Gruden rekla je da su ovi radovi postali političko, a ne pravno pitanje. Apelirala je na obje strane da se mane politikantstva i brinu za interese građana. Ona pak tvrdi kako su zastupnici naknadno odbili ove investicije zbog loše gospodarske situacije. No, Danira Nakić Bilić iz HDZ-a podsjetila je da je kriza bila i prošle godine, kada su zastupnici SDP-a i njihovih partnera prihvatili taj projekt.

HDZ će rušiti Čovića?

Klub zastupnika HDZ-a na posebnoj je konferenciji za novinare kritizirao način vođenja Skupštine, referirajući na jutarnju prepirku predsjednika Davora Bernardića i Milana Bandića. Bernardića su optužili da potiče na nered u Skupštini, dok su obje strane okrivili za predizborne aktivnosti koje se prelamaju preko leđa građana.

'Prije godinu dana SDP-ova većina glasa za ove projekte, a kada je vidjela da građani to ne pozdravljaju, donosi odluku o prekidu radova. To je igrokaz Bernardića i Bandića za građane', rekao je šef zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimir Golem. 'Neka se SDP i gradonačelnik koji dolazi iz njegovih redova dogovore oko funkcioniranja Grada u ovoj posljednjoj godini mandata, kako se ne bi dogodio kolaps', dodao je.

Na pitanje novinara upućeno Daniri Nakić Bilić hoće li kao predstavnica člana u skupštini Holdinga podržati reizbor Ive Čovića na mjesto predsjednika uprave te tvrtke u kolovozu, kazala je da neće.

'Neću podržati Čovića jer uprava nije ostvarila tražene poslovne rezultate, a menadžment je najodgovorniji za poslovanje tvrtke', zaključila je.