10.800 ZAPOSLENIKA

Još jedan pokušaj za spas kolektivnog ugovora u Zagrebu

18.06.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Ako za deset dana, kada je posljednji sastanak u procesu mirenja predstavnika Grada Zagreba i sindikata koji zastupaju 10.800 ljudi kojima je Grad poslodavac, ne dođe do dogovora, raskida se kolektivni ugovor. Mjere štednje u Zagrebu nisu zaobišle ni gradske čelnike, ali ni Skupštinu

Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić objasnio je kako raskid kolektivnog ne bi odgovarao nijednoj strani, niti sindikatima, jer bi do sklapanja novog, gradonačelnik odlučivao o plaćama a niti gradu, jer bi cijeli proces dodatno prolongirao mjere štednje kojima Grad na zaposlenicima planira u ovoj godini uštedjeti 60 milijuna kuna.

Grad je namjeravao smanjiti plaće za pet posto uz rezanje ostalih materijalnih prava iz kolektivnog ugovora. Sindikati su to glatko odbili pa je Grad nudio zamrzavanje plaća, ali smanjenje materijalnih prava na ukupno 2.500 kuna godišnje po zaposleniku što je granica za oporezivanje.

Sindikati su i to odbili te se krenulo u proces mirenja. No ni nakon dva kruga pregovora, rješenja nema. 'To nije svota koja će spasiti proračun, no sukladno mjerama štednje, isti se princip mora odnositi i na zaposlenike', rekao je u ponedjeljak Kojić.


Očekuje da se sindikati približe drugoj ponudi, ako se to ne dogodi, slijedi raskid kolektivnog ugovora. Usto, za pet se posto režu plaće gradskih i skupštinskih dužnosnika, ali i još neka materijalna prava čime bi ukupno ostvarili 11,5 posto manje prihoda.

Gradonačelnik Milan Bandić nije bio raspoložen za komentiranje vruće zagrebačke teme koja poprima dimenzije afere, a to je renoviranje Cvjetnog trga i izgradnja pješačkih pothodnika i fontana na poljani preko puta Nacionalne sveučilišne biblioteke.

'Toliko je poslova u gradu da na to ne želim trošiti riječi. Mi izvršavamo radne zadatke, a ako hoćete zabavljati javnost, zabavljajte, ja radim ozbiljan posao', poručio je Bandić novinarima.

Kaže kako nitko iz Ministarstva financija još nije posjetio gradsku upravu kako što je to najavio predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Naime, očekuje se da utvrde jesu li ovi projekti u skladu s ovogodišnjim gradskim proračunom. 'Koja god revizija da dođe, ja ću ih primiti i popiti kavu s njima', poručio je gradonačelnik.