ZAGREB PRIDE 2012.

Homofob godine - Željko Kerum, homofrend - Boris Dežulović

16.06.2012 u 19:13

Bionic
Reading

Jedanaesti po redu Zagreb Pride održava se danas, kao i svih prethodnih godina, u središtu grada. Povorka ponosa krenuLA Je u 15 sati s Trga žrtava fašizma, kroz Jurišećevu, pa preko Jelačić placa i kroz Ilicu, Gundulićevu, Teslinu pa sve do Zrinjevca gdje su predviđeni govori, koncert i zabava do večernjih sati. Slogan ovogodišnje parade je 'Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san'

Iako se očekivalo nekoliko tisuća ljudi, u povorci se nalazi se oko tri tisuće pripadnika LGBTQ populacije i oni kojih ih podupiru u borbi za njihova prava. Među njima se nalaze bivša ministrica Mirela Holy i pisac Predrag Matvejević.

Sudionici povorke nose transparente poput 'Ljubi, ljubi pedera' te uz podršku bubnjeva, zviždaljki i zastave duginih boja podsjećaju da bi i oni trebali imati jednaka prava kao i pripadnici hetero populacije. Za sada je sve mirno, a i policije je, čini se, manje nego proteklih godina. Kako se doznaje, povorku i skup će osiguravati oko 400 policajaca.

Marko Jurčić, glavni i odgovorni za ovogodišnji Pride, kazao je da je 'prošlogodišnji ZG Pride bio više prosvjed solidarnosti protiv nasilja koje se dogodilo u Splitu, dok ove godine želi upozoriti Vladu da što prije izradi nacrt zakona o životnim partnerima'.

Predrag Matvejević
, koji je nakon splitskog odlučio podržati i zagrebački Pride, iznenađen je malim brojem sudionika.

'Čudi me da nas je tako malo. Ne vidim ni kolege iz sveučilišne zajednice', kazao je Matvejević i dodao da Pridove podržava još od svojih dana provedenih na sveučilištu u Sorbonni. Upitan misli da je to zato što se ne očekuju nikakvi problemi, kazao je da je razlog tome 'prvenstveno strah da im se nešto ne dogodi'.

14:31 Povorka se priprema za polazak s Trga žrtava fašizma koji je planiran za 15 sati.

15:00 Povorka je uz veliku količinu buke krenula u šetnju gradskim ulicama.

15:22 Povorci se priključila i pravobraniteljica za ravnospravnost spolova Višnja Ljubičić koja je navela kako povorci priustvuje prvi puta te da je na nju stigla kako bi nekim svojim priajteljima izrazila podršku.

15:30 U povorci marširaju i Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, saborski zastupnik, laburist Branko Vukšić, novinar Drago Pilsel i redatelj Igor Mirković.

'Dobro je što Zagreb Pride postao ovako zabavna manifestacija. To pokazuje da se uspješno bori protiv diskriminacije', rekla je Pusić.

15:33
Povorka stigla na Jelačić plac bez ikakvih problema. Atmosfera više nego prijateljska. Iako nema nekakvu osobitu podršku od strane građana možda još važnije je da nema nikakvih izlijeva mržnje.

15:45
Na Trgu bana Jelačića policija je privela jednog muškarca, pretpostavlja se da je nešto dobacio ili pokazao povorci.

15:55 Povorka nakon Ilice i Masarykove stigla je u Teslinu ulicu. bubnjenje i zviždanje je sve jače, skandira se 'Ljubi, ljubi pedera!.

16:08 Povorka je stigla na Zrinjevac, voditeljica Iva Šulentić objavila je da ih je bilo četiri tisuće.

16:20 Govornici se smjenjuju za govornicom na Zrinjevcu pa se tako moglo, između ostalog, čuti da 'nikakva stranačka, religijska ili obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjene jer samo mijena stalna jest'.

16:30 U govorima je bio neizbježan i Pride u Splitu pa je tako rečeno da je u 'Splitu ponos pobijedio predrasude te da su splitski pederi i lezbe pokazali da ljubav pobjeđuje mržnju. Splite svaka čast', kazao je jedan od govornika što su okupljeni pozdravili s oduševljenjem.

16:40 Za homofoba godine izabran je splitki gradonačelnik Željko Kerum koji je pobjedu odnio ispred kardinala Josipa Bozanića, Ante Kulušića, Stjepana Loze i saborskog zastupnika Zorana Vinkovića. Nagrada je Kerumu pripala jer je, prema obrazloženju organizatora, za razliku od prošle godine ove poduzeo sve da spriječi skup u Splitu.

16:45 Titula homofrenda godine pripala je novinaru Borisu Dežuloviću kojem su konkurencija bili saborski zastupnik Arsen Bauk,  Jurica Pavičić, Ksenija Turković i Danijela Trbović.

Ni Kerum ni Dežulović po nagradu nisu došli no za razliku od Keruma Dežulović je poslao duhovito pismo od kojeg donosimo uvod.

'Hrvatice i Hrvatice, Hrvati i Hrvati, draga topla braćo!.Ne mogu doći po nagradu jer kao deklarirani homoseksualac u četiri zida svoje sobe sa tri znojna i polugola prijatelja čekam prijenos utakmice s Eura....', napiso je Dežulović.

16:50 Fešta na Zrinjevcu nastavlja se koncertom Mangroova, a predviđeno je da sve završi oko 19 sati.