Hrvatska PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Vlada još uvijek bez opipljivih rezultata'

Predsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući prvih šest mjeseci koalicijske vlade Zorana Milanovića, ustvrdio je da je niz reformi pokrenuto, ali još uvijek bez opipljivih rezultata, posebno u smanjivanju broja nezaposlenih.

Prvi put imamo veći broj otvorenih nego zatvorenih obrta, pokrenute su reforme, smanjen je proračun, planiraju se veliki projekti, ali su i još uvijek prekomplicirani propisi u poduzetništvu, ustvrdio je Josipović u emisiji Media servisa 'Na Pantovčaku', upitan za ocjenu Milanovićeve vlade čijih se prvih šest mjeseci navršava idućega tjedna.

O zadovoljstvu ili nezadovoljstvu vladom moći će, kaže, govoriti tek kad vidi prve rezultate, a s obzirom na najave iz vlade, očekuje ih još ove godine, ponajprije u rastu zaposlenosti.

Ostavku Mirele Holy, bivše ministrice zaštite okoliša i prirode, ocijenio je iskazom visoke razine političke odgovornosti. 'Možda je netko iskoristio njezinu neopreznost, ali ključno je da je pogriješila', smatra Josipović. Istaknuo je da je bivša ministrica pokrenula neke 'vrlo značajne stvari' u važnom resoru, te se nada da će tim tragom nastaviti i novi ministar Mihael Zmajlović.

Prihvatljivost projekta HE Ombla nije želio ocjenjivati ustvrdivši da nije dovoljno stručan za ekološki aspekt toga projekta, ali da 'kao predsjednik i građanin traži poštivanje najviših standarda struke'.

Upitan o namjeri Vlade da dokine neka prava iz kolektivnih ugovora, predsjednik je poručio kako 'politika stalnog zaduživanja i rasta duga više nije moguća'. Možemo trošiti samo ono što imamo, jedino ostaje otvoreno pitanje nekakve drugačije preraspodjele, kaže Josipović koji s tim u vezi očekuje i da svi socijalni partneri - sindikati, poslodavci i vlada - odgovorno pristupe rješavanju toga pitanja.

Predsjednik se osvrnuo i na razrješenje Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor s dužnosti saborskih potpredsjednika, ustvrdivši kako je takva odluka bila očekivana jer se njihova stranka HDZ, koja po broju zastupnika ima pravo predlagati svoje kandidate za mjesta u parlamentu, predomislila i želi neke druge ljude. 'To je dio demokracije, što je većina zastupnika danas u Saboru respektirala', kaže predsjednik, koji od HDZ-a očekuje da se profilira u oštru i argumeniranu oporbu, vrlo važnu za demokraciju.

Na pitanje planira li skori susret sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, istaknuo je kako su dobri odnosi sa susjedima nacionalni interes Hrvatske, ali i da planiranje posjeta Nikolića Zagrebu trenutačno nije prioritet.

'Za sada nema takvih planova, ostavimo to vremenu', rekao je Josipović. Upitan o izmjenama zakona o HRT-u, koje su ovih dana na dnevnom redu Hrvatskog sabora, istaknuo je da podržava promjene, jer je sadašnje stanje upravljanja na javnoj televiziji loše. U upravljanju HRT-om potrebne su promjene koje će, pogotovo zbog financijskih problema, dovesti do veće odgovornosti, ali i istovremeno onemogućiti svaku zloupotrebu i politiziranje HRT-om, koji, ističe predsjednik, mora ostati politički neovisan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još