NEZADOVOLJAN VLAŠĆU

Čehok se vraća na političku scenu?

15.06.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik, prvi put je stao pred novinare nakon što je prije godinu dana uhićen u sklopu istrage o zlouporabi položaja i ovlasti. Čehok je prozvao aktualnog gradonačelnika Gorana Habuša zbog obmana i laži te najavio mogućnost svog novog političkog angažmana

'Iskreno se ispričavam svim građanima Varaždina što sam podnio ostavku jer sam time građane izručio na milost i nemilost nesposobnoj, nekompetentnoj i lažljivoj vlasti', kazao je Čehok

S obzirom da mu je u lipnju prošle godine pritvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao i ponavljanja kaznenog djela, Čehok je bio prisiljen podnijeti ostavku, tako da je krajem srpnja izašao na slobodu. U međuvremenu su vraćene na doradu obje optužnice protiv njega.

'I dalje tvrdim da nema mojih grijeha. Ne želim se uspoređivati, a Radimir Čačić je kao župan gurao projekt spalionice s cijenom od 186 eura po toni, što je osjetno više od 134 eura za MBO. Radio sam sve u skladu sa stručnim procjenama i odlukama poglavarstva i gradskog vijeća u interesu građana, a što vrijeme polako pokazuje.

Ostavku sam podnio zbog svojih najmilijih, svoje djece. I sada mi je žao. Trebao sam izdržati jer sam podnošenjem ostavke građane izručio na milost i nemilost nesposobnoj, nekompetentnoj i lažljivoj vlasti koja će, nažalost, kao što se već sada jasno vidi, Varaždin dovesti do ruba propasti i kolapsa, i to u gospodarskom, sportskom, obrazovnom, socijalnom i svakom drugom smislu', ustvrdio je Čehok izrazivši bojazan da će zbog političkih ekshibicija vlasti propasti već započeti projekti.

Naglasivši da aktualna gradska vlast obmanjuje i laže kako bi prikrila svoju nesposobnost, upozorio je da u Varaždinu nema niti jedne nove investicije, dok su već započete zaustavljene ili osjetno kasne.

'Pogledajte objekt škole Tomislava Špoljara gdje nema niti jednog radnika. Uređenje Kapucinskog trga trebalo je već biti gotovo, a neće biti ni do početka Špancirfesta. Ništa nema od novih traka na jugoistočnoj zaobilaznici, iako smo dogovorili natječaj.

Od proširenja kirurgije ove godine ništa, nema novih radnih mjesta i zona. A odlazak projekta medijskog sveučilišta u Koprivnicu je nož u srce grada Varaždina. Habuš i ekipa zaustavili su mogućnost razvoja visokog školstva, premda je sve bilo dogovoreno i Gradsko vijeće je to prihvatilo, ali nesposobna vlast to nije provela', ustvrdio je bivši gradonačelnik, priznavši da je i on imao male rezerve prema potonjem projektu.

Način na koji se pokušava riješiti zbrinjavanje varaždinskog komunalnog otpada posljednjih dana za Čehoka je sramotan i - nezakonit.

'Osim što je obmanuo vijećnike, gradonačelnik Habuš je nekoliko puta zlouporabio svoj položaj i ovlasti. Zadnji primjer je promjena Plana gospodarenja otpadom, što se može svake četiri godine, odnosno kada se osigura suglasnost nadležnog ministarstva.

S obzirom da se to nije dogodilo, već će se suglasnost zatražiti naknadno, potpuno je jasno da se prekršio zakon. Dakle, ne preže se ni od čega kako bi se opstruirala tvornica za obradu otpada i postojeći ugovor, odnosno proguralo neko nove rješenje koje je potpuno u magli.

Štoviše, tvrde da su već našli rješenje za otpad, iako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode jasno navodi da inspekcija preuzima taj slučaj bez ikakvog sudjelovanja ili utjecaja gradske vlasti, ali će troškove morati snositi Varkom i Grad Varaždin, a to znači - građani', ustvrdio je Čehok te ukazao da se otpad i dalje nezakonito odlaže.

Iako zasada nije poznato koliko će iznositi troškovi inspekcijskog zbrinjavanja otpada, Čehok tvrdi da će za građane cijena sigurno porasti.

'Kako bi se to izbjeglo, najavljuje se da će komunalno poduzeće uzeti kredit i omogućiti građanima obročnu otplatu. Međutim, Varkom neće moći uzeti kredit bez suglasnosti Gradskog vijeća, a ono bez suglasnosti Ministarstva financija koje to neće napraviti, izuzev ako ne prekrši zakon, što sumnjam da će se dogoditi dok je Linić ministar', naglasio je Čahok.

Izrazivši bojazan da će uza sve to Grad Varaždin izgubiti i spor s T7 VIS-om, bivši gradonačelnik i saborski zastupnik ustvrdio je da se to nije trebalo dogoditi.

'No, zbog osobnog obračuna Habuša i Čačića s T7 VIS-om, Grad Varaždin doveden je u gotovo nemoguću pravnu situaciju. Ova vlast svađa se sa svima, umjesto da nađe zajednički jezik, ne samo s gospodarstvenicima, nego i s kulturnim te sportskim djelatnicima', upozorio je.

Čehok je odlučno odbacio navode o štedljivosti aktualne varaždinske vlasti.

'Brojili su mi sokove i kave, koji su išli školama i ustanovama, kao i mobitele koje sam dobio za jednu kunu, dok su oni samo za jedan platili 4500 kuna. A samo zapošljavanje jednog nepotrebnog kadra HNS-a, kojih ima itekako zadnjih pola godina, bit će deseterostruko skuplje od njihovih ušteda.

Štoviše put u Kinu zamjenika gradonačelnika bio je čisti politički turizam kojeg sam dva puta otklanjao jer od njega nisam vidio koristi, dok su oni potrošili ogroman novac, zaključio je Čehok, dodavši da ne isključuje mogućnost svog ponovnog političkog angažmana, ukoliko aktualna vlast nastavi ovako raditi.