(NE)LEGALAN PROJEKT

Bandić započeo gradnju fontana, Skupština na nogama

15.06.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Dok su jutros prvi bageri počeli krčiti zemlju na livadama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, čime su započeli radovi na izgradnji fontana i pješačkog pothodnika ispod Ulice hrvatske bratske zajednice, članovi Gradske skupštine digli su se na noge. Ovaj slučaj će, kao i obnovu Cvjetnog trga, prijaviti zbog nelegalnosti Ministarstvu uprave i Ministarstvu financija te se nadaju zaustavljanju radova

'To je direktno kršenje zakona i riječ je o nenamjenskom i nezakonitom trošenju novca na radove koje Skupština nije odobrila. To je pljačka', komentirao je projekt težak više od 23 milijuna kuna Jurica Meić, predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine

O slučaju će se očitovati i predsjednik Skupštine Davor Bernardić te Predsjedništvo Skupštine. Riječ je o istom postupku kao i u slučaju Bandićevog projekta obnove Cvjetnog trga i obližnjih ulica, tj. popločavanja granitnim pločama.

Predstavnici Skupštine pokušat će stopirati početak izgradnje fontane i pothodnika  preko Ministarstva uprave i Ministarstva financija, kao što su to probali napraviti početkom tjedna, kada su počeli radovi na Cvjetnom trgu.

Naime, pritužbe na adrese navedenih ministarstava poslane su jer radovi na Cvjetnom i izgradnja fontana i pothodnika nisu u skladu s programom gradnje komunalne infrastrukture.

U travnju ove godine zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je prihvatila Programe gradnje, održavanja i uređenja komunalne infrastrukture za 2012. godinu, ali s amandmanima kojima je odbijena gradnja fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke te preuređenje Cvjetnog trga.


No iako je gradnja predviđena i započela je u 2012, iz Grada se pravdaju da je riječ o prenesenim obvezama iz 2011. godine za koje je novac osiguran lani.

'Natječaj smo raspisali u 2011. godini, a u 2012. on je zaključen i potpisali smo ugovor', objasnio je tada Jelavić.

Početkom tjedna Ministarstvo uprave gradonačelniku je uputilo upozorenje da je dužan držati se akata i odluka Gradske skupštine dok je pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Davor Jelavić rekao da ih mišljenje Ministarstva ne obvezuje.