TVRDNJE TAJNOG SVJEDOKA

Pravosudni vrh spašavao Matanića od izručenja

05.05.2009 u 21:48

Bionic
Reading

Tajni svjedok koji je otkrio ulogu srpskog mafijaškog bosa Sretena Jocića u atentatu na Ivu Pukanića policiji i USKOK-u otkrio i jednu od najgorih korupcijskih afera, i to u samome vrhu pravosuđa

Ispričao je kako se prije četiri godine grubo zloporabilo pravosudna tijela da bi se spasilo okorjelog kriminalca Roberta Matanića i spriječilo Srbiju da ga izruči Bugarskoj, koja ga je tražila zbog više ubojstava.

Svjedok tvrdi da se R. Matanić preko svog odvjetnika Zorana Pilipovića iz srbijanskog pritvora, u kojem je završio ožujku 2005, za pomoć obratio izravno tadašnjoj ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt. U roku od dva mjeseca, bio je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog nezakonitog držanja oružja i eksplozivnih tvari, ali mu je pravi problem bila ozbiljna prijetnja izručenja Bugarskoj. Jedini način da ga se ne izruči Bugarskoj, u kojoj ga se tereti za više ubojstava, bilo je izručenje Hrvatskoj, piše Večernji list.

Ministrici Škare-Ožbolt navodno je odvjetnik Pilipović nudio 50 tisuća eura ne bi li uredila da Ministarstvo pravosuđa hitno zatraži Matanićevo izručenje Hrvatskoj. Ne postoji nikakav trag da bi bivša ministrica uzela novac, no dokumentacija o predmetu Matanić svjedoči da mu se mimo propisa pokušalo izaći u susret Melanija Grgić, koja je i tada u Ministarstvu bila glavna osoba za ekstradiciju, upozorila je da nema uvjeta za transfer jer Matanićeva kazna u Srbiji još nije pravomoćna, te da nema uvjeta ni za traženje njegova izručenja jer Hrvatska za njim nije raspisala tjeralicu.

Dugi se dio priče odvija na Općinskom sudu u Zagrebu. Matanić je zajedno s Rafaelom Krešićem bio optužen da je novinaru Nove TV Igoru Kolovratu na ime duga uzeo opremu vrijednu između 40.000 i 70.000 kuna. Bilo je zakazano jedno ročište na kojem se Matanić nije pojavio jer je bio iza brave u Srbiji, pa je sutkinja, kao što je uobičajeno u takvim predmetima, za šest mjeseci zakazala novo. No Matanićeva obrana iznenada traži da mu se odredi pritvor. To se i dogodilo, no Matanić je ipak izručen Bugarskoj.

Tadašnji glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun hrvatskim i srbijanskim medijima ponavljao je da Hrvatska ne traži Matanićevo izručenje. U Ministarstvu pravosuđa o slučaju nisu željeli službeno govoriti. No novinarima Večernjeg lista poručeno da je predmet predan USKOK-u te da je točno kako su se u Ministarstvu donosile čudne odluke, a još čudnije na sudu.