OSTAVKA U VLADI DOVOLJNA

SDP neće sankcionirati Holy zbog e-mail prepiske!

15.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon ostavke Mirele Holy na mjesto ministrice zaštite okoliša i prirode, i dalje nisu posve razjašnjeni svi aspekti e-mail prepiske koja ju je koštala ministarskog mjesta. Dok će DORH morati istražiti kako su privatni e-mailovi dospjeli u javnost, nitko ne spori da je ono što je u njima pisalo neprihvatljivo. Holy je zbog toga, logično, podnijela političku odgovornost u Vladi, no neće i u stranci

'Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Milanoviću, podnosim Vam ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske', riječi su kojima je Mirela Holy najavila svoj odlazak iz Vlade.

No, unatoč tome što je priznala da je nanijela štetu Vladi, o eventualnoj šteti koju je nanijela stranci nije bilo ni govora. Naime, ne samo da je Holy od predsjednika uprave HŽ-a Renea Valčića u spornom e-mailu zatražila da poštedi otkaza Heidu Maziju, suprugu člana Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Gorana Mazije, nego je isti e-mail poslala sa stranačke adrese.

Prema SDP-ovom Statutu, stegovni se postupak protiv člana stranke pokreće ako je njegovo ponašanje i djelovanje usmjereno protiv odluka stranačkih organa ili ako nečasnim djelima ili grubim postupcima krši Statut, programska načela i ciljeve Stranke te time šteti ugledu Stranke. Zbog eventualnih spornih djela član SDP-a, kaže Statut stranke, može biti kažnjen opomenom, privremenim oduzimanjem prava za obnašanje pojedinačnih ili svih funkcija do dvije godine, a u krajnjem slučaju i isključenjem iz stranke.

Iako je i sama Holy priznala da je svojim postupkom nanijela štetu Vladi, u kojoj kao najveći partner sudjeluje i SDP, njezina stranka ne pomišlja na daljnje sankcije.

Mirely Holy je podnošenjem ostavke na mjesto ministrice zaštite okoliša i prirode podnijela političku odgovornost. Sankcija u stranci neće biti', poručeno nam je iz SDP-a, za koji je barem aspekt političke odgovornosti završena priča.


Pritom je Holy od ozbiljnijih posljedica najvjerojatnije spasila i činjenica da je zbog jednog, kako ga je sama nazvala, nepromišljenog postupka odmah podnijela ostavku. To joj je u javnosti, koja nije uspjela izmamiti ostavke nekih bivših ministara zbog puno ozbiljnijih krimena, priskrbilo i neke pozitivne bodove.

Primijetio je to u srijedu tijekom saborske rasprave o novom ministru i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, koji je kazao da sama činjenica da je Mirela Holy podnijela ostavku zaslužuje pohvalu. 'Taj potez, ali i premijerovo prihvaćanje ostavke, pokazuje da se u Hrvatskoj počela pokazivati politička odgovornost. Iako zbog čina ostavke nikoga ne bi trebalo hvaliti, ovaj potez zavređuje osvrt i pohvalu', kazao je tada Lesar

Još dalje, podsjećamo, išla je Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević prema kojoj Holy uopće nije ni trebala dati ostavku, s obzirom na to da je njezin grijeh benigan prema nekima koje su učinili neki bivši ministri.

'To vam je isto kao da netko ukrade 100 milijuna kuna, a netko 10 kuna i onda ćete vi zatvoriti ovog od 10 kuna i govoriti kako ste pošteni i kako ste napravili nešto veliko', rekla je tada Tomašić

Vjerojatno su se ovakve relativno pozitivne reakcije odrazile i na razmišljanje u SDP-u, kojemu sada predstoji da svoju dosljednost dokazuje i na eventualnim budućim slučajevima.