ISTRAGA U TIJEKU

Onečišćeno teritorijalno more u blizini Jabuke

14.06.2012 u 17:08

Bionic
Reading

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru iz sustava CleanSeaNet zaprimila je danas u jutarnjim satima satelitske snimke mogućeg onečišćenja na granici teritorijalnog mora oko 15 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuka, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

Odmah je u postupak provjere na licu mjesta uključen brod Aziz Torlak koji na poziciji nije uočio zagađenje, a potom je od strane MRCC Rijeka upućen i zrakoplov Ministarstva obrane RH.

Nakon izviđanja zrakoplova, Nacionalna središnjica je oko 13 sati zaprimila snimke područja na kojima je vidljiva veća količina onečišćenja mora uljem. Procijenjena količina ulja manja je od 2.000 kubičnih metara.

U skladu s Planom intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora, zapovjednik Županijskog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije kapetan Boris Matošić na poziciju je uputio i brod Lučke kapetanije Split Pojišan.

Za slučaj potrebe sanacije onečišćenja, u stanje pripravnosti bit će stavljeni i tegljači.

Obzirom na sadašnje ponašanje mrlje i prema usporedbama prvih i popodnevnih snimki onečišćenja, očekuje se da će se mrlja razgraditi prirodnim putem bez posljedica po morski okoliš.

U tijeku su istražne radnje radi utvrđivanja porijekla i izvora onečišćenja koje provode mjerodavne službe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.