RASULO ZAKONITOSTI

Ministre Jovanoviću, znate li što se događa u vašem resoru?

15.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Srednjoškolska diploma novoizabranog ravnatelja Škole za cestovni promet u Zagrebu pod upitnikom je. Postoje sumnje da je lažna, a institucije zasad šute. Njegov prethodnik tvrdi da je namješten po političkom ključu, a podignuo je i kaznenu prijavu protiv njega

Izabranog, ali zasad još uvijek ne i imenovanog ravnatelja škole Zorana Oreščanina aktualni prvi čovjek navedene obrazovne ustanove Vedran Nola, koji po isteku mandata odlazi u mirovinu, prijavio je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Upravi za inspekcijski nadzor istog Ministarstva, predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Davoru Bernardiću, pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivici Lovriću, a svoje sumnje u vjerodostojnost njegove srednjoškolske diplome prijavio je i Policijskoj upravi zagrebačkoj.  Jučer je pak u Državnom odvjetništvu podignuo i kaznenu prijavu.

Ministarstvo pere ruke

'Eventualna provjera stečenog srednjoškolskog obrazovanja je bespredmetna s obzirom na činjenicu da osoba ima stečenu visoku stručnu spremu. Kada bi provjera stečenog srednjoškolskog obrazovanja imala smisla, prosvjetna inspekcija ni tada ne bi mogla postupati jer je, prema navodima podneska, ista stečena izvan granica RH', stoji u odgovoru koji smo jučer dobili od službe Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

U Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport rečeno nam je kako su upoznati sa slučajem te su ga prosljedili nadležnom Ministarstvu na daljnje postupanje.

Srednja škola završena u godinu dana?

Nola je prilikom unosa podataka o zaposleniku škole Oreščaninu u e-maticu radnika zaposlenih u srednjoškolskim ustanovama RH, primijetio je nelogičnosti te su se, kaže, pojavile indicije koje daju povoda sumnji u vjerodostojnost svjedodžbe o završenom srednjoškolskom obrazovanju, a time i svih daljnje stečenih diploma tijekom obrazovanja, uključujući i diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Naime, Oreščanin, kojeg je školski odbor izabrao za novog ravnatelja, ima svjedodžbu za zanimanje prodavača mješovite robe izdanu u lipnju 1991. u Srednjoškolskom centru Fric Pavlik iz Bosanskog Broda. Prema dostupnim informacijama iz radne knjižice, vidljivo je da je Oreščanin, koji je rođen 1976. godine, u lipnju 1990. godine završio osnovnu školu, a već godinu dana kasnije završio spomenutu srednju.

Školu navedenu u radnoj knjižici nije nikada pohađao

Taj je podatak Noli bio dovoljan da se obrati pravnom slijedniku te škole, današnjem Srednjoškolskom centru Nikola Tesla u Bosanskom Brodu.

Odgovor koji je dobio, potvrdio je njegove sumnje: utvrđeno je da Oreščanin nije evidentiran u pedagoškoj dokumentaciji škole, tj. da nije nikada bio upisan niti je završio srednjoškolsko obrazovanje u toj školi. Znači, novi ravnatelj u radnoj knjižici ima upisanu srednju školu koju nikada nije pohađao?!
168630,197465,18249,180128
Oreščanin: To su prljave igre

Sam Oreščanin, inače rođeni Zagrepčanin, pak tvrdi da je u Bosanskom Brodu pohađao tadašnji oblik dodatnog usavršavanja koji se plaćao te da se na taj način trogodišnje strukovno obrazovanje na Narodnom univerzitetu Moša Pijade moglo završiti u godinu dana. 'Moša' je postojala do 1992. te je u ratu uništena sva dokumentacija.

Oreščanin ravnatelja Nolu proziva da je neovlašteno stekao uvid u njegovu dokumentaciju te se pita zašto to nije primijetio prije sedam godina, kada ga je zaposlio. Nola tvrdi da je to onda previdio te je Oreščanin zaposlen na temelju fakultetske diplome. Sumnjivo mu je što Nola toliko 'kopa' po njegovom slučaju te da je eventualnu provjeru trebao raditi predsjednik školskog odbora.

Također ga proziva da je neovlašteno preko nekoga na Prometnom fakultetu dobio njegov prijamni ispit, dok Nola to negira tvrdeći da je na fakultet poslao službeni dopis te da su mu oni sami, bez da je tražio, poslali prijemni. 'To su njegove prljave igre', kaže Oreščanin i dodaje da je kandidatkinja za koju Nola navija predala nepotpunu dokumentaciju, odnosno nije imala presliku radne knjižice.

Škola za cestovni promet
Iza svega stoji politika?

Kako bilo da bilo, slučaj bi trebale istražiti više instance, koje se zasad oglušuju na prijave. Nola pak sumnja da leđa njegovog zasad izglednog nasljednika čuva politika.

Naime, pojašnjava da su od samog raspisivanja natječaja, iz Skupštine Grada Zagreba 'pripremali izbor prema njihovom interesu'. 'Jednog člana školskog odbora 15 dana prije izbora zamijenili su drugim bez objašnjenja koje su dužni dati', tvrdi Nola.

Naime, od sedam članova školskog odbora koji tajnim glasovanjem biraju ravnatelja, dva su nastavnici škole koje bira nastavničko vijeće, jedan je djelatnik škole kojeg bira vijeće zaposlenika, jedan član predstavlja roditelje, a tri člana su iz društveno-političke zajednice.

Oni se, kaže Nola, raspoređuju po političkoj snazi iz Skupštine, tako da su dva iz SDP-a, a jedan član s Nezavisne liste Tatjane Holjevac, koja je u Zagrebu u koaliciji s SDP-om.  Natječaj za ravnatelja zadovoljilo je šestero kandidata od toga su četiri nastavnika škole te dva vanjska kandidata.

Oreščanin je dobio četiri glasa vanjskih članova odbora, tri koje je odredila Skupština i člana koji predstavlja roditelje. Tri člana školskog odbora bila su protiv. Nola nagađa da je predstavnik roditelja bio ucijenjen s obzirom na to da radi u državnoj službi.

Prije nekoliko dana školski odbor zaključio da se s imenovanjem pričeka do 3. srpnja kako bi se spomenute institucije mogle očitovati i utvrditi je li obrazovanje novog ravnatelja vjerodostojno.

No, u srijedu, obrat - dva vanjska člana i predstavnik roditelja traže da se već u petak hitno sazove sjednica te da se novi ravnatelj konačno imenuje bez da se pričeka nalaze prosvjetne inspekcije, zagrebačke policije ili pak Državnog odvjetništva koje je dužno postupati po svakoj kaznenoj prijavi te ili podignuti optužnicu ili navedene inkriminacije odbaciti.