FIMI MEDIA

HDZ će priznati odgovornost i tužiti Sanadera

14.06.2012 u 11:01

Bionic
Reading

HDZ priznaje odgovornost stranke u aferi Fimi media i time odgovara za štetu od više od 31 milijun kuna, koliko je utopljeno u crnom fondu. No, novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potom tuži Ivu Sanadera i sudskim putem traži da Sanader HDZ-u vrati taj 31 milijun jer je riječ o šteti koju je osnivanjem crnog fonda skrivio upravo Sanader kao predsjednik stanke i odgovorna osoba

Sve je izvjesnije, naime, da bi upravo tako mogao glasiti scenarij, odnosno taktika koju će u slučaju Fimi medije za nekoliko dana zauzeti novo vodstvo HDZ-a, piše Večernji list

Predsjedništvo se sastalo s odvjetnicima i pravnim stručnjacima, prezentirano nam je stanje spisa, a naznačene su i mogućnosti u odnosu na optužnicu protiv HDZ-a – kaže predsjednik stranke Tomislav Karamarko i navodi da još nije konačno odlučeno, ali se vrlo ozbiljno razmišlja o priznanju odgovornosti i nagodbi.

'Ne priznajemo krivnju nego eventualno odgovornost HDZ-a. Valja znati da se stranci sudi prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravne osobe, a ona se temelji na krivnji odgovorne osobe – kaže Karamarko.

Predsjednik HDZ-a nema nikakvih dilema o tome da nagodba nije moguća u odnosu na 31 milijun kuna na koliko se u optužnici procjenjuje protupravna korist koju je stranka stekla u aferi Fimi media, nego da nagodbom može utjecati na visinu globe kojom bi sud još dodatno kaznio HDZ u sudskom ishodu kojim bi ga proglasio odgovornim. Prema zakonu ta globa može biti od 15.000 do osam milijuna kuna.

'Moraju se razmotriti sve okolnosti i sve ukalkulirati', kaže Karamarko navodeći kako je upitno isplati li se stranci inzistirati na sudskom postupku i eventualno još četiri godine plaćati troškove obrane, a onda riskirati osuđujuću presudu. U tom bi se scenariju troškovi multiplicirali, a iza HDZ-a bi bile godine povlačenja po sudu.

Prema ugovoru s odvjetnicima koji zastupaju HDZ koji je sklopila Karamarkova prethodnica Jadranka Kosor, samo troškovi odvjetnika stranku koštaju 250.000 kuna na mjesec. Ako bi suđenje trajalo tri godine (što je realno s obzirom na to da je predloženo saslušavanje otprilike 350 svjedoka), HDZ-u bi na kraju na naplatu moglo doći i 50 milijuna kuna.