Hrvatska REAKCIJE NA 'SLUČAJ GRUDI'

Skidanje veselih Krapinjanki nije subverzivno, nego dio nasilne kulture

Izvor: tportal.hr tportal.hr , Autor:Tportal

Gole grudi u kombinaciji s hrvatskim dresom uzbudile su 'čednu' hrvatsku naciju nakon što su mediji otkrili da su mlade navijačice, čija se zabava iz Poljske preselila na društvene mreže, zaposlene na 'državnoj sisi'. Iako je Ministarstvo kulture najavilo stegovni postupak za navijačicu koja radi kod njih, prošla je samo s usmenim upozorenjem etičkih povjerenika da pripazi na ponašanje. Jesu li razgolićene službenice doista najproblematičniji dio hrvatskog birokratskog aparata, ili se radi o njihovoj privatnosti koja ne treba biti predmet interesa Ministarstva?

U hrvatskim medijima dosad nije zabilježen slučaj da je neka državna institucija pokušala kazniti nekog službenika zbog narušavanja ugleda institucije. Ne može se ne primijetiti da one uopće ne funkcioniraju tako besprijekorno kako bi se dalo brzopleto zaključiti na osnovi te površne statistike. Neki od najviše rangiranih državnih službenika postali su zbog kriminalnih radnji čak i problem pravosuđa, a na radnom mjestu nisu zaradili nikakve sankcije.

Je li onda pretjerana reakcija Ministarstva kulture koje je najprije najavilo sankcije, da bi se na kraju zadovoljilo usmenom opomenom mladoj službenici? Što tek reći za Carinu, čijem se donedavnom šefu sudi u najvećoj korupcijskoj aferi, dok tamo još uvijek smišljaju stegovne mjere svojoj razgolićenoj zaposlenici. Gdje je granica navijačkom bodrenju i nije li egzibicionistički izlet državnih službenica ipak tek privatni eksces?

'Njihovo ponašanje je neprimjereno, ali mislim da ono pripada privatnoj domeni. Dovoljno je što se te djevojke razvlači po društvenim mrežama. Iznenadila me najava Ministarstva kulture jer mi se povod za stegovni postupak učinio zbilja trivijalan', komentirala je za tportal Nadežda Čačinović, redovna profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ona smatra da je riječ o benignom slučaju, a Ministarstvo bi trebalo sankcionirati navijačice samo ako su prekršile radnu obavezu, odnosno ako su, na primjer, otišle na Euro iako su formalno na bolovanju.

Mediji su priču predstavili i u kontekstu licemjerja HDZ-a, s obzirom da su djevojke članice mladeži te stranke, što za Čačinović nije sporno. 'To da su članice HDZ-a može biti vrijedno komentara, jer je riječ o stranici koja se zalaže za tradicionalne vrijednosti', istaknula je.
199235,199155,182507,187218
Za novinarku Jutarnjeg lista Nadu Mirković ovaj slučaj posljedica je navijačkog ludila, 'ali i omladinskog nepoznavanja granica koje se očito prenijelo i na nešto odraslije zaposlene'. S obzirom da navijačice nisu na nekom prominentnom položaju u Ministarstvu (odnosno u Carini u kojoj druga radi), medijsko uzbuđenje ocjenjuje pretjeranim. Sam stegovni postupak nije joj se učinio spornim.

'Ne znam što u Ministarstvu kulture radi osoba koja se može zanijeti navijačkom histerijom da toliko izgubi glavu? Zaposleni u državnim službama bi morali znati što je odgovornost i ne bi se trebali prepuštati strastima na javnom mjestu. Ipak, cijeli ovaj slučaj promatram kao posljedicu navijačkog ludila i prevelike konzumacije alkohola. Navijanje se pretvara u histeriju koju ne bismo trebali podržavati. U Engleskoj je to uzelo previše maha, a pod to se podvlače netrpeljivost i nasilje', komentirala je za tportal Nada Mirković.

Upozorava da društvene mreže, s kojih su fotografije i procurile, suprotno raširenom mišljenju nisu područje osobne slobode, i sve što ste objavili na svom wallu sutra može biti udarna vijest. A bi li za Nadu Mirković i muškarac bez gaća bio vrijedan tolike medijske pažnje? 'Bio bi, ako je državni službenik i ako je radio nešto neprimjereno javnom moralu', kazala je.

Direktorica Centra za ženske studije Rada Borić kaže da ne treba previše moralizirati oko skidanja navijačica, ali treba kritički govoriti o zloupotrebi ženskog tijela, tim prije što će i na Euru i na Olimpijskim igrama u Londonu cvjetati prostitucija.

'Zaposlenica Ministarstva kulture nije rušila ugled Ministarstva kulture izlaganjem svoga tijela, već je svojim ponašanjem postala dijelom navijačke, nažalost, nasilne kulture. Netko bi mogao reći da je to bio svojevrstan performans koji pripada kulturi svakodnevice, no, budući da se navijaštvo i nasilje koje ide uz njega može i drukčije čitati, njihovo izlaganje tijela nažalost nije bilo subverzivno. Voljela bih da su to napravile u stilu Pussy Riot', zaključila je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još