DOK HLADNA OMBLA TEČE

'Vlada je dječji vrtić, a Čačić diktator koji nema pojma o zaštiti okoliša'

13.06.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Plavi forum, mreža ekoloških i zavičajnih udruga s Jadrana, pozvao je Vladu na javnu objavu revizija studija projekta HE Ombla, kao i na to da se zaustavi nasilje prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića nad znanošću, umom i istinom koja mu ne odgovara, zbog čega je dijelom i došlo do smjene Mirele Holy, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu

'Čega se Vlada boji?', upitao je sociolog s Instituta Ivo Pilar dr. sc. Vladimir Lay i pozvao Vladu da objavi reviziju sve četiri studije HE Ombla - 'projekta kojega treba zaustaviti, a s tim je u vezi dijelom i smjena Mirele Holy'.

Tko još zapravo ide u dječji vrtić?

Jučerašnja izjava prvog potpredsjednika Vlade je izravno kršenje zakona jer za Plomin još nije gotov upravni postupak, što je status koji u Hrvatskoj ima studija procjena utjecaja na okoliš, a u slučaju Omble imamo tri negativne i jednu uvjetno pozitivnu ocjenu', podsjetio je predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić

Je li Zmajlović okolišni zmaj?

Na pitanje kako ocjenjuju novog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, Piršić je odgovorio da udruge za zaštitu okoliša trebaju biti naivne i vjerovati mu jedno vrijeme:

'Pustimo ga da napravi prve korake. Na razini hipoteza vjerujem da će progurati Zakon o okolišu i Zakon o otpadu, no vjerojatno neće demontirati zločinačke lobije koji umreženi s organima vlasti vladaju na području zaštite okoliša i sustavno pljačkaju Hrvatsku, niti će zaustaviti ovaj projekt.'

I premijer je krivo govorio jer ne postoje siva rješenja. Nakon cijele ekspertize odgovor je samo jedan - ili se ide, ili se ne ide u gradnju. Komisija koja je radila reviziju Plomina dala je 30-ak kvalitetnih primjedbi, među kojima su i one koje se tiču utjecaja na zdravlje. I ove paušalne Čačićeve ocjene, njima on jasno uvodi diktaturu u zaštitu okoliša u Hrvatskoja o čemu nema elementarnog znanja, a bome ni o izvršnoj vlasti, onemogućavaju rad državnog povjerenstva i stručne komisije koje daju preporuke Ministarstvu', upozorio je Piršić, a Lay dodao da je 'Vlada ta koja od vođenja države radi dječji vrtić'.

Udruge, naime, smatraju da je Vlada napravila neprihvatljiv pritisak na stručnjake koji su sudjelovali u izradi zadnje studije utjecaja HE Ombla na okoliš, a Piršić je upozorio da u Hrvatskoj već desetljećima investitori biraju izvođače studije, što je Holy željela promijeniti i zaključio: 'Projekt HE Ombla će dokazati da li će Hrvatska počivati na paušalnim ocjenama Čačića koji svojim ponašanjem sve više podsjeća na Zdravka Mamića ili na znanosti.'

'Revizija Omble nije bila Holyn hir, nego zahtjev EK!'

'Hrvatska nije radila reviziju projekta Ombla jer je to bio hir Mirele Holy, nego zato što je Europska komisija Hrvatskim vodama poslala pismo upozorenja u kojemu je ukazano na bitne propuste u procjenama utjecaja na okoliš iz nekoliko projekata, pri čemu je Ombla bila apostrofirana', kazao je Piršić.

On je iznio tezu da je Ombla zapravo podloga i uvod u projekt golfa na Srđu jer strujnim je kapacitetima zapravo beznačajna, a skupa, dok je kastrolog iz Inicijative Srđ dr. sc. Ivo Lučić upozorio na to da je Ombla najveća podzemna rijeka te srce i prirodni završetak dinarskog krša, vrhunska prirodna baština, u kojoj se nalazi 90 posto zaliha podvodne vode.

Ekolozi su upozorili i da je ugledni hidrolog Ognjen Bonacci izbačen iz Komisije za ocjenu studije utjecaja na okoliš nakon što je još 1999. ustvrdio da je projekt štetan, jer bi, pored ostalog, formiranje stalne podzemne akumulacije utjecalo na ionako povećanu seizmičku aktivnost. A što je tek s bogatom podzemnom faunom, stabilnošću krških padina, ekotonom, pitaju se u Plavom forumu, a Lučić zaključuje da je studija teški falsifikat i šuplja baš poput krša.


Projekt se ne može smatrati završenim dok nema studije koja je od ekološkog i sociološkog značaja budući da se svaki projekt treba prilagoditi potrebama ljudi. Studija iz 1999. godine je višestruko invalidna, ona sadrži nedostatna istraživanja, u njoj nije dodirnuto mnoštvo bitnih polja. Ona prikriva utjecaj na okoliš i njen osnovni smisao je da osigura korupciju. Ta studija je falsifikat koji će nas sve dovesti u zabludu i načiniti nepopravljivu štetu', upozorio je Lučić.

Što Vlada uopće misli o projektu Ombla?

Prema pisanju Večernjega lista koji se poziva na izvore iz Ministarstva zaštite okoliša, ono je još za vladavine sad već bivše ministrice Holy Vladi poslalo službenu preporuku da se od projekta odustane. Ta preporuka za Vladu nije obvezujuća, ali premda su revizije zaprimili još u travnju, do danas nije donesena formalna odluka ili bar javnost o njoj nije obaviještena.

Doduše, javnost nije znala niti za postojanje revizija sve dok ih Holy nije spomenula na svojoj oproštajnoj konferenciji za novinare, ali od Vlade i dalje o tome nema glasa u vidu konkretnog odgovora o budućnosti projekta HE Ombla.

Bio jednom jedan Plan 21

'Netko nas vuče za nos, vrijeđa nam pamet i agresijom stvara iracionalne sukobe', rekao je Lay te upozorio da se u realizaciju projekta Ombla ne bi smjelo ići zbog same pogrešne i prebrze smjene ministrice Holy, koja je povezana s projektom, te zbog agresivnog poduzetničkog pola u Vladi koji je agresivan i bahat prema naciji. 'U ime znanosti ovaj projekt treba zaustaviti jer stara studija nije dostatna', rekao je Lay te poručio Vladi da se drži Plana 21 zahvaljujući kojem je i dobila izbore.

'Naglašavamo da su studija ekonomske isplativosti, kao i studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt nedavno pokazale da projekt nije ni ekonomski racionalan, a ni ekološki prihvatljiv. Nedavne najave HDZ-ovih dužnosnika o prodaji tzv. tehničke vode iz HE Ombla arapskim zemljama tumačimo kao želju vladajućih stranaka da projekt HE Omble pokažu ekonomski isplativim. Stranke Kukuriku koalicije ne podržavaju projekte koji su upitni iz ekonomskih i ekoloških stajališta', piše, ili je barem pisalo, u Planu 21.