HDZ SMIJENIO KOSOR I ŠEKSA

Kosor u suzama: Nisam zaslužila ovakvo sramoćenje!

12.06.2012 u 22:01

Bionic
Reading

Jadranka Kosor i Vladimir Šeks više neće biti potpredsjednici Sabora. Takvu odluku nakon tri i pol sata vijećanja donijelo je Predsjedništvo HDZ-a, a smjenu bi već u srijedu ujutro trebao potvrditi i Klub zastupnika HDZ-a, no krajnju riječ imat će svi zastupnici na plenarnoj sjednici. Najavu svoje smjene Kosor je dočekala razočarana i u suzama

'Jednoglasna je odluka, uz dva suzdržana (Martina Banić i Đuro Perica, op. a.) da se ide u promjenu i na 'refresh' na mjestima potpredsjednika u Saboru. U srijedu ćemo predložiti da na ta mjesta sjednu Tomislav Čuljak i akademik Željko Reiner', potvrdio je smjenu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a šef stranke Tomislav Karamarko

Iako je i samo izglasavanje takve odluke na Predsjedništvu HDZ-a pokazalo da se svi u stranci ne slažu posve s micanjem Šeksa i Kosor, Karamarka nije strah da bi zbog njihove smjene HDZ mogao izgubiti zastupničke mandate.

'Mi smo te podjele anulirali i to ne postoji. Ništa se u stranci dramatično ne događa osim pozitivnih procesa. Stranka se na neki način obnavlja i na terenu se događaju dobre stvari. Bit će tu sve dobro bez ikakvih stresova', kazao je Karamarko.

Kao argumente za smjenu Kosor i Šeksa, šef stranke naveo je njihov izborni poraz, ali i činjenicu da dvojac nije ponudio ostavku kao moralni čin.

'Dugo se o tome raspravljalo i stavljalo se na stol sve ono što je bilo dobro u radu i što nije bilo dobro. Mišljenja smo, s obzirom da stranka ulazi u novi zamah i da je konsolidacija stranke evidentna, da je potrebno na tim mjestima napraviti neka osvježenja, ali na način da se i bivšu predsjednicu i gospodina Šeksa na niti jedan način ne obezvrijedi i ne ponizi. Dapače, bit će ponuđena neka druga rješenja u smislu vođenja nekih saborskih odbora', rekao je Karamarko

Osim o smjeni Kosor i Šeksa, Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo je i o radu odvjetničkog tima koji HDZ brani u slučaju Fimi media.

'Htio sam da svi budu upoznati s dosta detalja tog predmeta, kako bismo na jednoj od sljedećih sjednica mogli odlučiti što dalje. Dakle, postoji opcija nagodbe s Državnim odvjetništvom i vidjet ćemo koje bi to bile kondicije i uvjeti, a postoji i opcija da se dalje borimo do kraja. Moram priznati da nama dugotrajno razvlačenje stranke na optuženičkoj klupi ne odgovara', rekao je Karamarko

Novinare je zanimalo i kojoj opciji je Karamarko osobno skloniji. 'Nema kolektivne stranačke odgvornosti. Pojedinci koji su počinili kriminal neka odgovaraju. Naravno, ne prejudiciram presudu i ne govorim o njihovoj krivici, međutim HDZ ne može biti na optuženičkoj klupi. Može se u jednom dijelu priznati odgovornost pravne osobe, ali ne i krivica. Nikakvu krivicu nikada nećemo priznati jer HDZ nije kolektivno nikoga pljačkao niti je radio malverzacije', kazao je Karamarko


KOSOR: OVO JE ODMAZDA PREMA MENI

Nakon što je doznala za odluku Predsjedništva HDZ-a bivša predsjednica stranke nije mogla sakriti svoju razočaranost, ali ni suze.

'Voljela bih čuti argumente osim 'da trebaju puhati novi vjetrovi u HDZ-u'. To sasvim sigurno nije odluka koja će pomoći konsolidiranju stranke. Od trenutka kada se izglasuje ta odluka postajem obična zastupnica, dakle bez ikakvog prostora i uvjeta za rad. Mislim da je to najvažnija poruka – na neki način mene utišati i poslati me u ropotarnicu političke povijesti', kazala je Kosor u izjavi za Novu TV.

Upitana je li razočarana, Kosor je rekla da nije, iako su njene riječi govorile drugo.

'Kada nekoga smjenjujete u Saboru i kada zastupnici dižu ruku, to zasigurno jest neka vrsta sramoćenja. Mislim da ako nešto nisam zaslužila, nisam zaslužila sramoćenje. Ovo je na neki način odmazda prema meni. 24. lipnja ove godine će biti godinu dana kako su predsjednik Barroso, Van Rompuy i gospodin Orban zajedno sa mnom objavili da su pregovori s Hrvatskom završeni i oni su mi tada napisali: 'Vaš težak rad i posvećenost tome poslu, samo to dovelo je Hrvatsku do ovog postignuća.' I godinu dana nakon toga ja dobivam poruku da ne trebam HDZ-u', kazala je Kosor kroz suze.

Iako je Karamarko, kako se doznaje, poručio da će Kosor i Šeks moći i dalje koristiti službene automobile, a obećao im je i vođenje pojedinih saborskih odbora, Kosor je u razgovoru za HTV poručila kako u to ne vjeruje.

'Da je htio mjesta u odborima, onda je to trebao predložiti na sjednici Predsjedništva HDZ-a. Ja sam prestara za dude varalice, prestara i s previše političkog iskustva. Sada su na potezu oni koje sam ja upisala u HDZ i čija sam mjesta za ulazak u Sabor na listama ja potpisala. Neka im je sa srećom', kazala je Kosor, poručivši da ostaje vjerna HDZ-u.