PLATFORMA 112

'Očekujemo da će Zmajlović biti jednako hrabar'

12.06.2012 u 17:39

Bionic
Reading

Povodom ostavke ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, danas se oglasila i Platforme 112, koja okuplja 25 udruga civilnog društva. Istaknuvši posvećenost Holy ciljevima zaštite okoliša i zaštiti javnog interesa kao jedan od ključnih pozitivnih pomaka u ocjeni rada Vlade u prvih 112 dana, ocjenjuju kako je povod za njezinu ostavku načelno legitiman, ali i da se radi o presedanu koji visoko podiže ljestvicu političke odgovornosti

Potpisnice Platforme 112 pozvale su Vladu i premijera da pokrenu postupak utvrđivanja drugih eventualnih prekršaja i zlouporaba položaja te se založile za reviziju sustava gospodarenja otpadom.

'Partitokratsko kadroviranje, pritom mimo institucionalnih kanala te pogodovanje stranačkim kolegama i njihovim članovima obitelji potpuno je nekompatibilno s načelima transparentnosti i meritokracije u javnom upravljanju te s načelom izbjegavanja sukoba interesa i zlouporabe ovlasti u obnašanju javnih dužnosti.

Ako se uzme u obzir klijentelizam kao temeljni i široko rasprostranjeni kod hrvatske političke i poslovne kulture, činjenica da je navedeni povod doveo do ostavke ministrice svakako je presedan. Podsjetimo da je dosad samo jedna osoba na ministarskoj dužnosti (slučajno ili ne, također žena) sama ponudila ostavku uz izričito priznanje vlastite moralne odgovornosti, u tom slučaju za smrt pacijenata u slučaju Baxter (Stavljenić Rukavina). Podsjetimo i na to da u više slučajeva kad se radilo o ozbiljnim sumnjama za korupciju ministri nisu samoinicijativno dali ostavke izrijekom priznavši svoju odgovornost (npr. samo u prošloj Vladi Sanader, Polančec ili pak Kalmeta koji ostavku nikad nije ponudio).

Ova ostavka koju je ministrica ponudila, a premijer odmah i prihvatio, u tom smislu predstavlja izrazito pa čak i nenadano naglo povisivanje ljestvice političke odgovornosti. No upravo stoga ova će ostavka biti vjerodostojna jedino ako to znači da će se i drugi slučajevi kadrovskih intervencija i drugih oblika pogodovanja od javnih i stranačkih dužnosnika - iste, ali i značajno ozbiljnije naravi – jednako oštro i urgentno sankcionirati. Pritom i retrospektivno, jer je to upravo ovdje i slučaj (problematična prepiska dogodila se prije tri mjeseca). Stoga od premijera očekujemo dosljednost u utvrđivanju političke odgovornosti - osim što nužno treba precizno definirati standarde politički neprihvatljivog ponašanja, nakon prihvaćanja ostavke ministrice Holy očekujemo i da pokrene postupak utvrđivanja drugih eventualnih prekršaja i zlouporaba položaja.

Ono što posebno želimo naglasiti je to da organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 daju punu podršku borbi za temeljitu reviziju politike gospodarenja otpadom, koja je dokazano predmet poslovnih malverzacija i krajnje netransparentnosti, a koju je bivša ministrica Holy ipak uspjela pokrenuti. Ministrica Holy također je bila je odlučna da se standardi zaštite okoliša dosljedno primjenjuju u ocjeni velikih investicijskih projekata, bez štetnih kompromisa s investitorima. Neobična je koincidencija da je kako je sama već ranije istakla ministrica primala prijetnje smrću, dok je istodobno njezina tri mjeseca stara stranačka prepiska mailom dospjela do novinara HTV-a medijske kuće koja je u dubokoj krizi upravljanja, a čije se vodstvo svim sredstvima upravo sada bori za političko preživljavanje. Ovaj kontekst ne mijenja činjenicu da je povod za ostavku legitiman, no svakako dovodi u pitanje motive koji stoje iza generiranja ovog slučaja upravo u ovom trenutku u prvoklasan politički incident. Stoga zahtijevamo da se temeljem kaznene prijave koju je podnijela sada bivša ministrica Holy provede temeljita i promptna istragu o navodnim prijetnjama smrću, mogućem praćenju i prismotri.

Vlada može odagnati sumnje da se radi o ostavci s povodom, ali i s pozadinom u samo tako što će osigurati kontinuitet Vladine politike zaštite okoliša kako ju je definirala sada bivša ministrica čija su stručnost i posvećenost zaštiti okoliša kao javnom dobru neupitne. Očekujemo da će novi ministar Mihael Zmajlović biti jednako hrabar u obračunu sa štetnim partikularnim interesima u odnosu na ciljeve i politiku zaštite okoliša, ponajviše u odnosu na reviziju sustava gospodarenja otpadom, ali i ometanja stručnog i temeljitog vrednovanja učinaka razvojnih i investicijskih projekata na okoliš te da će u tome imati čvrstu i trajnu podršku premijera i cijele Vlade', poručuju udruge Platforme 112.