NEGATIVNE POJAVE

Biskupi se žale na tretman vjeronauka u školama

12.06.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održano je 11. i 12. lipnja u Zagrebu na kojem su biskupi razmotrili prijedloge vezane za proslavu Godine vjere koja će svečano započeti 11. listopada 2012. na pedesetu obljetnicu otvaranja Drugoga vatikanskog koncila. Istoga dana bit će obilježena i dvadeseta obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke crkve

Na tragu Apela s plenarnog zasjedanja HBK od 19. travnja 2012. i Izjave Stalnoga vijeća HBK o Prijedlogu zakona o Medicinski potpomognutoj oplodnji od 11. svibnja 2012. biskupi su ponovno istaknuli kako se radi o Zakonu koji uređuje iznimno važno i osjetljivo područje te će svojim rješenjima bitno odrediti budućnost obitelji i naroda, priopćeno je iz HBK. Zbog toga je odlučeno, navode  dalje, da se tiskaju prigodni materijali s najvažnijim informacijama o umjetnoj izvantjelesnoj oplodnji koji će biti podijeljeni diljem Hrvatske.

Biskupi su se osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture pokušajem reduciranja nastave vjeronauka samo na prva dva razreda u srednjim medicinskim školama te na druge negativne pojave kad je u pitanju upis djece na vjeronauk u školi. U vidu početka Godine vjere biskupi HBK će pozvati roditelje da tim odgovornije skrbe o vjerskom odgoju svoje djece te da ne dopuštaju povredu njihova roditeljskog prava na školovanje i odgoj djece u skladu s vlastitim uvjerenjem.

Biskupi su raspravljali i o pitanju statusa Vojnog ordinarijata u svjetlu nove Uredbe Vlade RH o ustroju Ministarstva obrane.
Biskup Ante Ivas izabran je za predsjednika Biskupske komisije HBK za liturgiju. Imenovani su i novi članovi u pojedina tijela HBK. Na zasjedanju su biskupi informirani i o susretu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve gospodinom Irinejom kojem su nazočili članovi Stalnoga vijeća HBK i članovi Svetoga Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.