RANOKRŠĆANSKA BAZILIKA

Još jedno senzacionalno arheološko otkriće u Vinkovcima

12.06.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv. Poliona, što je nakon vrijednog srebrnog antičkog posuđa još jedno senzacionalno otkriće u tom gradu, objavili su danas predstavnici Gradskog muzeja Vinkovaca i Ministarstva kulture na prezentaciji u Muzeju za umjetnost i obrt

Geofizičkim istraživanjima nedavno su precizno locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa, zidova velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice te brojnih grobnica. Proteže se na oko 15 tisuća četvornih metara, a crkva, krstionica i dvorište na više od četiri tisuće četvornih metara. Tim arheologa, geologa i fizičara je georadarom, magnetometrom, geoelektričnim i mikroseizmičkim mjerenjima otkrio ostatke koji se nalaze od 0,5 do 2,5 metara ispod površine tla.

Takve nedestruktivne metode mogu spriječiti devastaciju arheoloških lokaliteta, one omogućuju da se bez iskapanja vidi što se nalazi ispod zemlje i tako predvidi proces istraživanja, no premalo se koriste u arheološkim istraživanjima, rekao je voditelj istraživanja Hrvoje Vulić.


Podsjetio je da taj arheološki lokalitet spominjao još slavni vinkovački arheolog Josip Brunšmid (1858.-1929.), jer su na njemu pronalažene velike količine kamena i cigle, pretpostavljalo se da bi kompleks mogao biti povezan s Polionom, jednim od dvojice kršćanskih mučenika koji je, prema zapisima, bio spaljen na lomači kod Vinkovaca, no istraživanja su provedena tek krajem šezdesetih godina i prošla su nezapaženo. Rat devedesetih konzervirao je lokalitet jer je tamo bila linija razgraničenja, a područje je do prije tri godine bilo minirano, kazao je.

Predstavivši novinarima pronađeni materijal, Vulić je rekao da je za neke od mramora utvrđeno da pripadaju mediteranskom i bliskoistočnom krugu, a ne, uobičajeno za to područje, alpskom. To pokazuje da je kompleks mogla izgraditi i ukrasiti samo osoba na vrlo visokom položaju, a pretpostavlja se da je to bio Valentinian I., rimski car rođen u Cibalama, dodao je.

Istraživanje će biti dugotrajno i skupo, vrijednost objekata je golema i iako je crkva opljačkana s onime što je ostalo imamo priliku rekonstruirati priču, istaknuo je Vulić, navevši kao krajnji cilj rekonstrukciju objekta ili konzervaciju nalaza ako pronađeni ostaci budu loši.

To je još senzacionalnije otkriće od vinkovačkog antičkog srebra, ocijenio je pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac, najavivši da će uz Salonu, taj projekt biti predložen za 1700. obljetnicu edikta o toleranciji, Milanskog edikta, koja se obilježava iduće godine.

Ministarstvo će, najavio je, sudjelovati u daljnjoj realizaciji otkrića kakvo dosad nije pronađeno u kontinentalnoj Hrvatskoj, te osigurati sredstva za početna istraživanja koja bi mogla započeti iduće godine s međunarodnim timom, na čelu s hrvatskim arheolozima i stručnjacima.

Goran Skelac, voditelj geofizičkih istraživanja iz tvrtke 'Geoarheo', s kojom je Gradski muzej Vinkovci proveo ovogodišnje radove, prikazao je kompjutorsku animaciju prošlih i budućih faza u istraživanju, istaknuvši kako neinvazivne metode koje su korištene omogućuju da se unatoč rijetkim površinskim arheološkim ostacima s preciznošću sazna što se nalazi ispod tla.

Potpora za projekt tražit će se i u europskim fondovima te Europskoj banci za obnovu i razvoj.