ZGRADA POD BLOKADOM

Sutra kreće nastava izvan Filozofskog fakulteta

05.05.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Sutra počinje nastava za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ista će se odvijati na alternativnim lokacijama, kazao je Miljenko Jurković, dekan kojemu u listopadu istječe mandat

Alternativne lokacije će, kako doznajemo, biti učionice na susjednom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. 'Krajnje je vrijeme da se počne s nastavom jer ćemo u suprotnom debelo zaći u srpanj s ispitnim rokovima. Osim toga, svi smo dužni poštivati odluke Senata, i profesori, i dekani, i studenti', kazao je Jurković. Istaknuo je da neki profesori već održavaju nastavu u svojim kabinetima.

Također je istaknuo da Fakultet podržava zahtjeve pobunjenih studenata za besplatno obrazovanje, ali vrijeme je da se za to nastave boriti drugim metodama jer je u pitanju regularnost semestra i cijele akademske godine. 'Ne mislim da je to krajnje rješenje, ali odvijanje nastave je ključno za regularan završetak godine', objasnio je dekan Jurković. On se osvrnuo i na mogućnost da ih studenti koji ne sudjeluju u blokadi tuže jer im nisu osigurali nesmetano studiranje. 'Mi mislimo i na to. Ako se to dogodi, tužbe ćemo nadoknaditi oštećenima i onda staviti ključ u bravu jer više nećemo moći funkcionirati', zaključio je dekan na odlasku. Još jednom je naglasio da prema studentima u blokadi neće biti korištena nikakva represivna sredstva.  

Sve potrebne informacije o početku i odvijanju nastave studenti će moći doznati preko službenog weba Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Studenti će na večerašnjem plenumu odlučiti kako će se postaviti u novonastaloj situaciji. Oni su na današnjoj konferenciji za novinare izrazili žaljenje što je Vijeće Filozofskog fakulteta povuklo svoju potporu blokadi: 'Svjesni smo da članovi fakulteta nalaze pod velikim pritiskom. Ipak, razočarani smo kad vidimo da su kalkulacije oko kratkoročnih interesa institucije pretegnule nad hrabrošću u obrani dugoročnog i općeg prava.'