BEZ PARANOJE

Josipović: 'Tajne službe nisu špijunirale Holy'

10.06.2012 u 21:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je večeras da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a utvrdit će se je li netko privatno zloupotrijebio njezinu mail komunikaciju.

Komentirajući tvrdnje Holy da je bila špijunirana zbog čega je najavila kaznenu prijavu, Josipović je rekao da o tome ne može govoriti. "Jedno što mogu tvrditi da nikakve špijunaže, od onog što zovemo tajne službe nije bilo. Je li netko privatno zloupotrijebio mail komunikaciju, a sasvim sigurno jest, utvrdit će se tko i kako", kazao je predsjednik u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Josipović je rekao da je Holy svojim e-mailom poduzela nepromišljen potez zbog čega snosi političku odgovornost, ali drži da je ona započela s važnim reformama i napravila vrlo dobre stvari, pa se nada se da će i njezin nasljednik tako nastaviti.

Za sumnje medija da se prisluškuje i špijunira i druge članove vlade, Josipović je rekao da ne treba širiti paranoju.

"Ono što vam ja sasvim sigurno, s obzirom na poziciju i ovlasti, mogu reći jest da od strane onih kojima je posao da nadziru one koji ugrožavaju sigurnost i krše zakon takvih zlouporaba sigurno nema", rekao je. Ustvrdio je da ima dobar uvid u rad tajnih službi jer mu je to i posao. Ne boji se da netko nadzire njegovu e-mail komunikaciju.

Nezadovoljstvo građana i pad popularnosti vlade za Josipovića je posljedica krize, što se, kaže, može razumjeti.

"Vremena su teška, na vladi su mnogi teški potezi i uvjeren sam da će ih vlada poduzeti", kazao je Josipović, istaknuvši pritom kako treba voditi računa da država nema puno smisla ako nije socijalna.

Smatra da su u kratkom periodu od početka mandata vlade povučeni neki potezi koji mogu dati nade da će se krenuti boljim putem, a to su, po njemu, odnos prema proračunu i planiranje velikih investicija.

No, smatra da ovog trenutka nedostaje potpuno "olabavljenje" stega koje su stavljene pred investitore propisima, koji su gomilani od osnutka države, koje koče investicije, ali i otežavaju život običnim građanima.

Upitan je li u redu što je premijer Zoran Milanović bio gost u vili poduzetnika Emila Tedeschija, Josipović je rekao kako se moramo riješiti paranoje. Dodao je da svi imaju svoje prijatelje te da je i on s Tedeschijem pio kavu, ali da to ne znači pogodovanje.

Naravno, kazao je hrvatski predsjednik, postoje osjetljivi kriteriji i granice koje se ne smiju prijeći, ali treba znati da poduzetnici nisu kužne osobe, a s druge strane političari moraju imati taj osjećaj gdje je granica između normalnog prijateljskog, kolegijalnog i poslovnog odnosa i nečega što bi javnost mogla prepoznati kao koruptivno ponašanje. Osobno nije prepoznao da bi Tedeschi mogao imati koristi od prijateljevanja s premijerom.

Ponovio je da sutra ne ide na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u Beograd. Od Nikolića očekuje prvi korak jer treba pokazati da danas drugačije razmišlja nego što je razmišljao jučer. Za Nikolićeve izjave nakon izbora rekao je da ne idu u pravcu dobre suradnje, ali smatra da treba biti pragmatičan i pričekati što će Nikolić dalje raditi u svom mandatu.

Za Split Pride rekao je da su Split i Hrvatska položili ispit jer je skup održan mirno, bez nasilja i u duhu tolerancije. Velike policijske snage pokazuju, smatra Josipović, da je država spremna spriječiti svaki mogući nered i da je bila poučena prošlogodišnjim iskustvom.